Obama talar på klassisk mark
Obama talar på klassisk mark

Med tal av president Barack Obama och klockringning hedrades minnet av dagen för ett halvsekel sedan då medborgarrättskämpen Martin Luther King höll sitt historiska tal.

– Han erbjöd frälsningens väg för såväl förtryckta som förtryckare. Hans ord är tidlösa, äger kraft och en profetia utan dess like i vår tid, sade Obama i sitt hyllningstal.

Tusentals marschdeltagare samlades på onsdagen i Washington för att hedra minnet av ögonblicket då King höll sitt berömda tal "Jag har en dröm". I främsta leden gick krigsveteraner och åhörare som var med för 50 år sedan.

Aktivister påpekade att Kings mål — harmoni mellan raser — ännu inte uppfyllts. De frågor medborgarrättskampen handlar om i dag är rösträttslagar, arbetslöshet och väpnat våld.

– Den här marschen skulle handla om jobb, men den handlar om mycket mer, sade 27-åriga Ash Mobley, barnbarn till en av dem som lyssnade på Kings tal 1963.

Carter McLaughlin var 14 år när han lyssnade på King. Nu har han en egen dröm: att hans sons karriärambitioner ska gå i uppfyllelse. Bredvid honom stod hans 18-årige son Philip.

– Det pågick en massa medborgarrättsaktivism — och det här var själva navet, beskrev han Washington då det begav sig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset