President Barack Obama i mötet i Vita huset med blivande efterträdaren Donald Trump. Arkivbild.
President Barack Obama i mötet i Vita huset med blivande efterträdaren Donald Trump. Arkivbild.

USA:s blivande president Donald Trump har sagt att han står bakom "ett starkt Nato", enligt president Barack Obama – som tänker sprida Trumps budskap till USA:s allierade.

På sin första presskonferens efter valet berättade Obama att han sagt till Trump att nuvarande administration är beredd att snabba på övergången till efterträdarna. Och i uppskattande ordalag nämnde han Trumps segertal på valnatten om att vilja vara president för alla amerikaner och om att ena landet efter en osedvanligt bitter och splittrande valrörelse.

I nästa andetag medgav Obama att han "absolut" är bekymrad över var Trumps presidentskap kan medföra.

– Det finns en lång rad frågor där vi har helt olika åsikter, sade presidenten i Vita husets fullpackade pressrum.

"Trump inte ideologisk"

Sedan lade han till:

– Jag tror inte att Trump är ideologisk, utan han är pragmatisk.

Och det skulle kunna vara en fördel för Trump. Å andra sidan finns det enligt Obama "vissa delar i hans lynne" som kan komma att ligga Trump i fatet.

Obama menar att USA måste fortsätta vara "hoppets fyr" och efter att ha rabblat positiva siffror över arbetslöshet med mera konstaterade han att landet är i ett bättre läge nu än 2009 då han blev president:

– När vi lämnar över nycklarna är bilen i bättre skick än när vi tog över.

Inga "screw ups"

Den 55-årige presidenten sticker inte under stol med att hans administration begått misstag under de åtta åren vid makten.

– Fast vi har inte klantat till det rejält ("no major screw ups") någon gång.

Fortfarande stör det honom att vallöftet från 2008 om det kritiserade fånglägret Guantánamo på Kuba inte infriats och han tänker göra ett försök till att stänga "det jäkla stället".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset