USA:s president Barack Obama med sin grekiske kollega Prokopis Pavlopoulos i Aten.
USA:s president Barack Obama med sin grekiske kollega Prokopis Pavlopoulos i Aten.

Barack Obama varnar för att "rå" nationalism sprider sig.– Vi vet vad som händer när européer börjar dela upp sig. Det 20:e århundradet var ett blodbad, sade han under sitt första och sista besök i Grekland som USA:s president.

Efter ett år av populistiska skrällar, från Brexit till Donald Trumps valseger, och accelererad framväxt av migrationsfientliga rörelser i Europa manar Obama att inte ge efter för splittrande instinkter.

– Vi måste vara på vakt mot en uppgång för rå sorts nationalism, eller etnisk identitet eller klantänkande, som bygger på ett "oss" och "dem", sade Obama i Aten, den första anhalten på hans sista utrikesresa i egenskap av världens mäktigaste man innan han byts ut som president i januari.

Han passade också på att tala om Nato som "absolut nödvändigt" för den amerikanska säkerheten.

– Vi tror att ett starkt, välmående och enat Europa är bra, inte bara för människor i Europa, utan också för världen, och för USA, sade Obama under mötet med den grekiske presidenten Prokopis Pavlopoulos.

Under Greklandsbesöket träffade Obama även premiärminister Alexis Tsipras.

Därpå väntar Berlin där Obama möter den tyska förbundskanslern Angela Merkel samt Frankrikes president François Hollande, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Italiens premiärminister Matteo Renzi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset