Sveriges statsminister Stefan Löfven och USA:s president Barack Obama vid en presskonferens i Vita Huset i våras. Arkivbild.
Sveriges statsminister Stefan Löfven och USA:s president Barack Obama vid en presskonferens i Vita Huset i våras. Arkivbild.

Med hjälp av näringslivet och ett 50-tal länder tänker USA:s president Barack Obama hjälpa världens flyktingar till jobb, utbildning och ett drägligt liv. Vid Obamas flyktingtoppmöte, som nu pågår i FN-skrapan i New York, presenterar Sverige flera initiativ för att hjälpa dem som flytt krig och katastrofer.

– Vi vet alla att inget land, ingen kontinent, ingen organisation kan klara det här på egen hand. . . fler länder måste ta ett större ansvar, säger statsminister Stefan Löfven, en av Obamas medvärdar, i talarstolen.

Åhörarna brister ut i spontana applåder när Löfven berättar om nya blågula stöd till det humanitära systemet. Bland annat ges 175 miljoner kronor ges till en ny fond inom Världsbanken som ska hjälpa medelinkomstländer som tagit ett stort ansvar för flyktingsituationen, främst Jordanien och Libanon. Och 150 miljoner kronor går till den internationella organisationen för migration (IOM) och UNHCR gemensamt, som stöd för en mekanism de tagit fram för så kallad vidarebesättning av 30 000 kvotflyktingar.

Syrien "oacceptabelt"

Kort dessförinnan hade president Barack Obama presenterat Sverige som ett land som har gett "enorma humanitära bidrag vid sidan av att ha tagit emot flyktingar". Förutom Sverige är Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland med och håller i sammankomsten.

– Jag tog initiativ till mötet för vi alla måste göra mer, sade USA:s president och pekade på att majoriteten av världens flyktingar kommer från Afghanistan, Somalia och Syrien.

– Det som sker i Syrien är oacceptabelt och världen är inte så enad som den borde vara för att hindra det.

Obamas sammankomst är det andra flyktingtoppmötet i högkvarteret i New York, på lika många dagar. Till skillnad från i går deltar i dag enbart ett 50-tal länder, nationer som i och med anmälan förpliktar sig att hugga i och arbeta med frågan. Med 65 miljoner människor på flykt är målen för mötet ambitiösa: en 30-procentig ökning av bidragen till FN:s hjälpinsatser, en dubblering av antalet flyktingar som får nya hem, en miljon nya skolplatser för barn på flykt och en miljon fler flyktingar i arbete, enligt USA:s utrikesdepartement.

Bolag ger miljarder

Obama vill se snabba insatser. För att lyckas med det har han hållit en konferens med näringslivsrepresentanter timmarna före toppmötet och VIta huset meddelar att 51 bolag hörsammat uppmaningen att engagera sig för världens flyktingar. Tillsammans har de lovat att investera, donera eller samla in över 650 miljoner dollar (motsvarande 5,5 miljarder kronor). Medlen ska användas för utbildning till över 80 000 flyktingar (genom digitala skolor, mentorskap och klassrumsstöd), att skapa jobbmöjligheter för 220 000 (genom bland annat mentorskap och praktikplatser) och att hjälpa 4 miljoner flyktingar till ekonomisk integration. Dessutom ska allmänt stöd ges till mer än 6,3 miljoner flyktingar i 20 olika länder. Partnerskap med över 70 olika hjälporganisationer som jobbar med flyktingar ska skapas.

Bland bolagen finns Accenture, Airbnb, Facebook, Goldman Sachs, Google, HP, IBM, Ikea, Linkedin, Mastercard, Microsoft, Twitter, Uber, UPS och Western Union.

– Regeringar kan göra mycket, men lösningarna måste komma från alla sektorer i samhället, betonade Ann Richards, USA:s biträdande utrikesminister med ansvar för befolknings-, flykting- och migrationsfrågor, vid en telefonbriefing inför toppmötet.

Fler flyktingar

Ett av mötets huvudbudskap är att fler länder måste engagera sig och att flyktingmottagandet behöver utökas och spridas ut på fler. I talarstolen betonade han dock att Sverige redan ökat andelen kvotflyktingar från 1 900 personer om året till 5 000 – en summa som ska gå upp med ytterligare 1 500 under nästa år.

– Vi har gått före och tagit ett större ansvar redan, sade han före måtet.

Toppmötets värdland USA har fått kritik för att man tagit emot så få flyktingar från främst Syrien. Ann Richards säger att presidenten driver på för att de ska bli fler, att det totala antalet flyktingar i år snart är uppe i 85 000, varav 13 000 från Syrien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset