Occo – Smårätter som gör dig proppmätt Occo är libanesiska och turkiska meze i en miljö som påminner om Lemongrass.
Occo – Smårätter som gör dig proppmätt Occo är libanesiska och turkiska meze i en miljö som påminner om Lemongrass.

Occo är restaurangen med toaletten som alla pratar om. Libanesiska och turkiska meze (smårätter) i en sober miljö.

Linnea Svensson Arbab
Occo – Smårätter som gör dig proppmätt

Toaletten är värd ett besök.

Linnea Svensson Arbab
Occo – Smårätter som gör dig proppmätt

Meze.

Linnea Svensson Arbab
Occo – Smårätter som gör dig proppmätt

Sober miljö.

Brukar du använda kartan i mobilen? Jag gör. Nu kan denna app dock medföra problem i stadstrafiken. Om man följer den blå pluppen via Drottningtorget kör man nämligen rakt in i en uteservering. Här har restaurang Occo öppnat och påbörjat omritningen av Malmös stadsbild i Carolikvarteren. Restaurangen med toaletten som alla pratar om.

På Occo serveras libanesiska och turkiska meze (smårätter) i sober miljö med stolar i ljusgrått, Tom Dixon-lampor i mässing och ett böljande tyg i jordiga färger i taket som ger en mjuk inramning. Konceptet är slående likt populära Lemongrass; snygg nog att locka after workarna och lagom exotisk för att de ska våga prova något som heter Baba ghanouj. 

Den varma dagen till ära sitter vi på uteserveringen med svarta rottingmöbler (surprise) och en bar som bjuder in till drinkar i kvällssol. Cocktailmenyn är genomarbetad. Vi börjar med klassisk Arak. Sprit med smak av anis och som på traditionellt sätt dricks till meze. Servitrisen missar dock både is och vatten som hör till.

De tre mezemenyerna är i stort sett identiska förutom att en är vegetarisk och en har tillägget mixed grill. Alla innehåller minst femton rätter. En färgkick av röror och grejer som man genast vill slänga sig över. Sambosek – spröda piroger med nötfärs och en karakteristisk söt libanesisk kryddblandning sätter sig på minnet liksom en stark sås på paprika, Mhamara, och kycklingvingar med koriander. 

Det är omöjligt att inte bli proppmätt och grilltallriken lämnas närmast orörd. Här kommer vi till ett problem. Man måste beställa en hel meny. Hade man kunnat välja mindre mezemenyer eller plocka favoriter hade det varit lättare att slinka in för ett glas och det hade skapat en festligare stämning i restaurangen, om än mer krav på köket. 

Till notan fick vi en lapp med ett personligt tack från servitrisen. En god tanke från krögarens sida men något perplex då vår servitris inte presenterat sig vid namn eller ägnat oss någon större omtanke tidigare under kvällen.

Innan vi gick slank jag in på toaletten, tvättade händerna i vatten som rann ur ett svanhuvud i guld ner i mosaiktunnor och tänkte att jag kommer tillbaka när jag får välja mina favoriter, det turkiska köket är värt en avspärrad väg. När vi går sitter personal och äter plankstek (från någon grannrestaurang). Kanske är menyn enformig även för dem. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend