Kenneth och Ted Gärdestad på 70-talet.
Kenneth och Ted Gärdestad på 70-talet.

Låtskrivaren Kenneth Gärdestad har gått bort, 69 år gammal. Genom sina låtar till sin bror Ted lämnar han efter sig en svensk musikskatt som få kan mäta sig med. Nu hyllas han av Sveriges kulturpersonligheter.

Gitarristen Janne Schaffer, som lärde känna bröderna i början av 70-talet och som spelat på hela 69 av Ted Gärdestads låtar sörjer sin vän.

”Tack för att jag fick lära känna dig och din bror och fick vara med i skapandet av den fantastiska musiken som betytt så mycket för så många. Mina tankar finns nu hos dig och din familj. Tack för allt”, skriver han på Facebook.

Artisten Lisa Nilsson menar att få låtskrivare har influerat svensk poplyrik lika mycket som Kenneth Gärdestad och skriver på Twitter:

”Arvet är tidlöst. Texterna odödliga. Få lämnar efter sig fler inrotade folkliga texter än Kenneth. Han är däruppe med Olle Adolphson, Cornelis, Beppe & Taube.”

LÄS MER: Ted Gärdestads bror död – blev 69 år

Kenneth Gärdestad och Alice Bah Kuhnke på årets Grammisgala.

För två månader sedan hade filmen ”Ted – för kärlekens skull” premiär. Skådespelaren Adam Pålsson, som spelar Ted i filmen, minns Kenneth Gärdestad med värme.

– En varm och innerlig person var han. Jag var ute hos honom i huset och han var väldigt generös mot mig då. Jag fick ställa de frågor jag ville och vi satt och pratade i timmar om Ted och hans liv. Det var väldigt spännande, vackert, roligt och sorgligt. Det har varit ett jätteviktigt år i mitt liv att Jobba med ”Ted”, säger han till Aftonbladet.

Nyligen fick Kenneth Gärdestad motta hederspriset på Grammisgalan för sina insatser i svenskt musikliv. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), som delade ut priset skriver på Instagram:

”Tack Kenneth för allt det vackra du och din bror gett oss alla att värna, njuta och tröstas av.”

LÄS MER: Kenneth Gärdestad: Hoppas överleva

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset