Efter år av mobbning tog 13-åriga Odin sitt liv i mars 2014. Ett år efter den tragiska händelsen arrangerades en serie landsomfattande motorcykelparader som i hans hembygd Aurskog-Høland samlade uppemot 2 500 personer.

Foto: Håvar Haaby/privat

Metro har tidigare rapporterat om 13-åriga Odin Olsen Andersgård som förra året inte orkade leva längre. I sjätte klass försökte en grupp elever sätta eld på hans jacka. De förstörde hans skolsaker och retade honom. När hans mamma Katrine Olsen Gillerdalen kontaktade skolan fick hon inget gehör, och de tog Odin ur skolan och flyttade till en annan kommun.

Odin trivs till en början bra i den nya skolan, men i åttonde klass börjar mobbningen igen. Katrine kontaktar även den nya skolan, som lovar att de ska göra åt mobbningen. Men ingenting blir bättre, och i mars 2014 orkar han inte längre.

Odins öde har väckt stora reaktioner, och den 10 maj arrangerades flera motorcykelparader som totalt samlade många tusen personer. Huvudparaden, som gick från Odins hebygd Aurskog-Høland till Lillestrøm, samlade uppemot 2 500 deltagare.

►LÄS MER: Ny studie: mobbning är värre än hemska föräldrar

– Jag är sliten. Men det var ett vackert arrangemang och en så härlig stämning, säger Odins mamma Katrine Olsen Gillerdalen till Metro dagen efter paraden.

Initiativet till kortegen togs av mc-entusiasten Håvar Haaby som inspirerats av ett fackeltåg i Oslo som hedrade Odin och tog ställning mot mobbning.

– Jag var själv mobbad och kände att jag ville göra något, sa han till norska VG.

Katrine hoppas nu att engagemanget mot mobbning ska fortsätta. Hon lyfter vikten av att visa Norges politiker att de bryr sig, och att Odin inte är den enda som tagit sitt liv på grund av mobbning.

– Jag tror att måste visa att vi bryr oss. Vi får inte acceptera mobbning och speciellt vi som vuxna har ett ansvar, vi måste ta det på allvar. Odin är inte den enda i sitt fack, 500 personer begår självmord varje år i Norge, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Norska Odin, 13, mobbades till döds

Ett år har gått sedan Odin inte längre orkade leva. För Katrine Olsen Gillerdalen är varje dag en utmaning.

– Vi tar en timme åt gången, och det är klart det är tomt. Vi önskar att vi kunde slippa allt som hänt. Vi vill ha Odin här, säger hon till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset