Odlingsanläggningarna beskrivs som en av de största på många år. OBS. Bilden är en genrebild.
Odlingsanläggningarna beskrivs som en av de största på många år. OBS. Bilden är en genrebild.

Två män har nu dömts för grovt narkotikabrott efter att ha bedrivit en avancerad cannabisodling i en gammal skola i Lysekil. Det är de första domarna efter polisens tillslag i vintras.

Efter en tids spaning på de gäng som säljer cannabis runtom i Göteborg identifierade polisen förra året knarkfabriken i den gamla skolan i Skarstad, Lysekil. Den 2 december 2014 slog de till mot byggnaden, som visade sig inhysa en avancerad cannabisodling på 570 plantor, vilken enligt GT motsvarade omkring 31 kilo marijuana.

LÄS MER: Ny cannabisodling avslöjat i gammalt knarkhus

Enligt GT har två av de män som greps i polisens razzia dömts till fängelse i 3,5 respektive 2,5 år för grovt narkotikabrott i Göteborgs tingsrätt. Bland annat ska de ha hjälpt till genom att gödsla och vattna plantorna och enligt tingsrättsdomen har det rört sig om en organiserad verksamhet avsedd för mycket omfattande narkotikaframställning.

LÄS MER: Kvinna sålde cannabis till unga – över Instagram

Poliskommissarien Dan Windt har tidigare sagt till GT att huset har tagit mycket skada av de avancerade odlingsanläggingarna och att insatsen varit en av de största på många år.

– Det är den mest omfattande insatsen som vi har genomfört tillsammans kriminalpolis, insatsstyrka och utredare på många år när det gäller narkotikabrottslighet.

Liknande odlingar uppges ha funnits på flera platser i Sverige och Danmark och polisen misstänker att de organiserats av samma liga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott