Mannen friades i tingsrätten från misstankar om våldtäkt i vattnet vid en allmän badplats. Domen överklagades till Svea hovrätt.
Mannen friades i tingsrätten från misstankar om våldtäkt i vattnet vid en allmän badplats. Domen överklagades till Svea hovrätt.

Mannen friades av en oenig tingsrätt för att ha våldtagit en kvinna vid en badplats. Enligt tingsrätten kunde han ha kommit åt henne av misstag. Domen fick kritik och nu döms mannen för våldtäkt – av en oenig hovrätt.

Den 57-årige mannen åtalades för att i juli ha våldtagit en kvinna vid en allmän badplats i Stockholms län. Mannen nekade till brott och menade att han kunde ha kommit åt kvinnan när han simmat under vattnet och dykt upp framför henne.

”Något samtycke från kvinnans sida har inte förelegat och NN kan inte heller ha trott att så har varit fallet”, skrev halva rätten – domaren och en nämndeman – som ville fälla mannen i tingsrätten. De pekade på att mannen hade ändrat sin berättelse och inte var trovärdig.

Tingsrätten tvivlade inte på att kvinnans upplevelse men två nämndemän menade att mannen kunde ha kommit åt kvinnan av misstag.

Om halva rätten vill fria en åtalad blir det en friande dom och därför dömdes han inte.

LÄS MER: Rätten friar man från badvåldtäkt: Kan ha kommit åt kvinnas underliv av misstag

Åklagaren: Krävs viss styrning på fingrarna

Domen fick skarp kritik.

– Man måste vara hyfsat medveten, det krävs ändå en viss styrning på fingrarna. Det kan man inte bara åstadkomma av misstag, sa åklagaren Karin Hemrå Forsberg, som överklagade till hovrätten.

Nu river hovrätten upp den friande domen och dömer mannen för våldtäkt, mindre grovt brott.

Hovrätten skriver i domen att den ansluter sig till det domaren och den ena nämndemannen framförde i tingsrätten. Hovrätten pekar även på att kvinnans berättelse och vittnesuppgifterna ställer det utom rimligt tvivel att mannen genomfört övergreppet.

LÄS MER: Man friades för badvåldtäkt – kritiserad dom överklagas

Döms för mindre grov våldtäkt

”Gärningen ska alltså bedömas som våldtäkt. Det har dock varit fråga om ett helt kort händelseförlopp som inte innehållit något våld eller några förnedrande inslag utöver den kränkning som övergreppet i sig inneburit. Hovrätten finner därmed att omständigheterna sammantaget är sådana att brottet ska bedömas som mindre grovt”, skriver hovrätten.

Av de fem i hovrätten ville dock två, som är nämndemän, fria honom. De menar att han kommit åt kvinnan på ”ett för henne stötande sätt” men att ”det finns utrymme för tvivel och (kvinnan) kan ha misstagit sig om vad som närmare hänt”.

I tingsrätten dömdes mannen även för att ha våldtagit en annan kvinna, vilken hovrätten också dömer honom för. Straffet blir tre års fängelse. Han ska betala drygt 80 000 kronor i skadestånd till kvinnan på stranden och drygt 100 000 kronor till den andra kvinnan.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Våldtäkt