En man blev attackerad på häktet i Göteborg, av samme man som tidigare försökt mörda honom.
En man blev attackerad på häktet i Göteborg, av samme man som tidigare försökt mörda honom.

Ett brottsoffer hamnade på samma häkte i Göteborg som en person som tidigare försökt mörda honom. Nu riktar Justitieombudsmannen, JO, kritik mot Kriminalvården.

En man i 40-årsåldern placerades sommaren 2016 på häktet i Göteborg. När denne en morgon var på väg till matsalen på häktet fick han plötsligt motta ett slag i nacken av en annan intagen.

Personen som slagit honom skulle visa sig vara en person som tidigare dömts för att ha försökt ta livet av 40-åringen.

LÄS MER: Kriminalvården: Frivård bättre än korta fängelsestraff

Händelsen inträffade trots att brottsoffret berättat för sin kontaktperson att det fanns en man på häktet som tidigare dömts för mordförsök på honom, skriver Göteborgsposten.

JO kritisk till placeringen

Brottsoffret valde i februari i år att JO-anmäla händelsen.

Kriminalvården försvarar placeringsmissen med att brottsoffret inte kunnat namnge den som dömts för mordförsöket, och att de därför inte kunde se huruvida denne satt på häktet eller inte.

LÄS MER: JO går hårt åt Kriminalvården

JO är, trots kriminalvårdens förklaring, kritisk till Kriminalvårdens val av placering.

”Enligt min mening har Kriminalvården inte kunnat lämna en godtagbar förklaring till varför den aktuella personens identitet inte gick att fastställa. Kriminalvården kan inte undgå kritik för att NN placerades på den aktuella avdelningen trots att det borde ha gått att förutse att denna placering var riskfylld”, skriver Justitieombudsmannen”, enligt Göteborgsposten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset