Hillary Clinton kandiderar till posten som USA:s president, uppger hennes medarbetare John Podesta till flera medier.

Hillary Clinton har haft många roller inom amerikansk politik. Nu satsar hon på det högsta ämbetet.

"Våra liv är en blandning av olika roller och vi gör så gott vi kan för att hitta den rätta balansen. För mig är den balansen: familjen, arbete och tjänstgöring". Den reflektionen gjorde Hillary Clinton 1992 under hennes mans Bill Clintons presidentkampanj.

Nu öppnar hon för möjligheten att gå till historien som USA:s första kvinnliga presidentkandidat för ett stort politisk parti.

Republikanskt hem

Hillary Clinton har alltid varit politiskt aktiv och hennes uppväxt har beskrivits som disciplinerad. Hennes far Hugh Rodham var republikan och under Hillary Clintons studietid var även hon medlem i Republikanerna. Men medborgarrättsrörelsen på 60-talet påverkade henne att bli mer liberal och hon anslöt sig till Demokraterna.

Det var när Hillary studerade juridik vid Yale-universitetet som hon träffade sin blivande man Bill Clinton. Efter examen flyttade paret till Arkansas där Bill Clinton blev guvernör och Hillary undervisade i juridik och jobbade som advokat.

Politisk första dam

Under Bill Clintons presidentvalskampanj 1992 ska han ha sagt att med honom får väljarna "två presidenter till priset av ett". Hillary Clinton har beskrivits som en av USA:s mest politiska presidentfruar. Hon kampanjade bland annat för utökad sjukvårdsförsäkring och kvinnors rättigheter. Men hennes politiska försök blev inte så framgångsrika, anser Jan Joel Andersson USA-kännare på Utrikespolitiska institutet.

Under den så kallade Lewinsky-skandalen 1998, då det uppdagades att Bill Clinton haft en relation med Monica Lewinsky, praktikant i Vita huset, blev paret Clinton föremål för mycket spekulationer. Men som par har Bill och Hillary Clinton också varit väldigt framgångsrika.

– Bådas karriärer har på något sätt varit nödvändiga för den andres. Amerikansk politik är väldigt hård och brutal. Att leva i det i årtionden och ändå vilja göra det igen kräver en enorm vilja och stort engagemang, säger Jan Joel Andersson.

Envis kampanjare

Mellan 2001 och 2009 var Hillary Clinton senator i New York och 2008 gav sig in i kampanjen om presidentkandidaturen som favorit, men fick då överraskande se sig slagen av Barack Obama. Clinton höll sig kvar i kampen länge och många trodde då att hon skulle ge sig på kandidatposten en andra gång. Under Obamas fyra första år var Clinton utrikesminister. En erfarenhet som skulle kunna ge henne försprång mot de övriga möjliga presidentkandidaterna som många saknar erfarenhet av utrikespolitik.

– Det som Hillary Clinton inte har är en förmåga att visa att hon kan leda en stat eller ett större företag, säger Jan Joel Andersson, som annars tror att demokraterna har goda grundförutsättningarna att vinna ett presidentval med Clinton som kandidat.

– Hon har stor erfarenhet, är äldre och är kvinna, vilket innebär att hon står för förändring. Men det är fortfarande tidigt och allt kan hända.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset