Kirskål – en delikatess, anser debattören. Här anrättad med fisk och kräm av ägg och gammelost.
Kirskål – en delikatess, anser debattören. Här anrättad med fisk och kräm av ägg och gammelost.

Kilopriset låg på modiga 598 kronor. Ingen försäljningssuccé direkt. Men grönsakshandlaren i Malmö vågade åtminstone förra våren; tre hekto fick han sålt. Å andra sidan desto mer gratisreklam med sitt tilltag.

Så varför denna ynkliga försäljning? Grönsaken är både god och nyttig. Men så betraktas den inte. Tvärtom som ett hatat och svårutrotat ogräs. Det handlade nämligen om – kirskål. 

In på 1700-talet odlades den faktiskt i Sverige. Då visste man bättre.

► LÄS MER: "Det är inte för att jag är tjej som jag äter sojabiff, SVT"

Det är dags för kirskålen att få en renässans. Den behöver ju inte kosta runt 600 kronor kilot. Tvärtom. Ymnigt förekommande över större delen av landet är den fri att plocka. Helt gratis. 

Vad kan man då göra med kirskålen? Det korta svaret är: använd den som spenat. Påminner litet i smaken om Karl-Alfreds favorit, men är nötigare. Och enligt mig godare. Späda skott i sallad. Mixad till smoothies eller som pesto. Underbar som soppa – gärna tillsammans med nässlor, vitlök och olivolja. Eller min favorit: gräddstuvad. Lätt saltad och med litet vitpeppar. Servera med kokt potatis och gös. En delikatess. Och hållbarare kan en måltid knappast bli.

Bäst är den på våren. Kirskålen slår ut sina blad i höjd med vitsipporna (just nu på många håll alltså). Någon månad senare växer den frodig. Men även senare på sommaren går den att plocka; nya skott kommer hela tiden. Bara att förvälla och laga till. Eller frysa in för vintriga dagar då vi behöver påminnas om den ljusa årstiden.

► LÄS MER: Vegetarisk tacos när den är som bäst – 3 supergoda recept

Äta ogräs? Jag hör de misstrogna invändningarna. Man hånas som enfaldig: ”Sa du kirskål, hö-hö? Kom hem till mig hörru, jag har massor som du kan plocka!” 

Jag låter mig dock inte nedslås – utan bjuder frejdigt vännerna. Som hittills låtit sig övertygas. Kirskålen är dessutom inte ensam om att vara ätbar bland ogräsen. För den som vill botanisera vidare. Och glädja grannen med hjälp i trädgården eller kolonilotten.

God, nyttig och gratis (om man inte handlar i Malmö alltså). Så var är problemet? Att vi av skilda skäl inte betraktar allt ätligt som livsmedel. Men kom igen! Vi käkar ju både kräftor och surströmming i detta land. Att prova kirskål verkar inte oöverstigligt i detta sammanhang. 

Att få köttnissarna att börja äta ogräs är väl för mycket att hoppas på. I bästa fall kan man kanske få dem att dra ner på bifftuggandet – och framförallt välja svenskt kött från mular som håller landskapet öppet. Och kanske våga pröva lamm (som inte smakar kofta). Ja, till och med get. Djur som lyckas förvandla de torraste buskar till högvärdigt protein. 

► LÄS MER: Så länge kan du spara din matlåda

Kanske bättre att sikta in sig på vegodamerna. Som frossar i quinoa, gojibär, chiafrön och annan urdyr import från fjärran länder. Ibland spetsat med bekämpningsmedelsrester. 

Samtidigt går varje år tonvis med bär och svamp till spillo i våra skogar. Liksom mängder med frukt i privata trädgårdar. 

Det är resurser vi har här och nu. Och som bör användas. Liksom den goda kirskålen. Den kanske så småningom blir så trendig att man kan ta betalt för den. Typ 600 kronor kilot eller så. 

Erik Lindfelt

Frilansjournalist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset