Den ryske presidenten Vladimir Putin talar till besökarna på styrande Enade Rysslands partikongress i slutet av juni. Enade Ryssland ser ut att säkra en fortsatt trygg majoritet i söndagens dumaval.
Den ryske presidenten Vladimir Putin talar till besökarna på styrande Enade Rysslands partikongress i slutet av juni. Enade Ryssland ser ut att säkra en fortsatt trygg majoritet i söndagens dumaval.

Enstaka oberoende kandidater har chans att vinna platser i den ryska Duman på söndag. Men den öppnare valprocessen överskuggas av en ökad repression – och inget tyder på att Enade Rysslands maktställning är hotad.

Annekteringen av Krim, den ryska inblandningen i Ukrainakriget, militärinsatsen i Syrien. Växande missnöje med den djupa ekonomiska recessionen och åtstramningarna i de sociala systemen. De senaste årens turbulens i rysk politik kan tyckas bädda för ett stort intresse för det stundande parlamentsvalet.

Dessutom deltar fler partier än tidigare i år, och tröskeln för att ta sig in i parlamentet har sänkts från sju till fem procent. Men ändå rycker många på axlarna åt söndagens votering; knappt hälften av väljarna uppger att de tänkt ta sig till valurnorna, enligt en mätning från opinionsinstitutet Levada Center tidigare i september.

Saknar makt

Att kampanjandets slutspurt infallit när de flesta ryssar tar sin semester har bidragit till det ljumma intresset. Beslutet att tidigarelägga valet, som ursprungligen skulle ha hållits i december, fattades officiellt för att spara pengar, medan oppositionen anklagat styrande Enade Ryssland för att vilja lägga en våt filt över debatten.

Men oviljan att rösta handlar kanske främst om dumans underordnade roll. Eftersom de övriga partierna som sitter där tenderar att gå på Enade Rysslands linje fungerar parlamentet i praktiken som regeringens förlängda arm.

– Alla vet att duman saknar reell makt. Valet är inte främst ett tillfälle att välja sina politiska makthavare, utan på sin höjd att ge uttryck för känslor eller missnöje, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

"Inte fritt och rättvist"

Efter att rapporter om valfusk under det senaste valet 2011 utlöste massiva protester har president Vladimir Putin vinnlagt sig om att årets val ska framstå som så transparent som möjligt. Den tidigare människorättsombudsmannen Ella Pamfilova har utsetts till centrala valkommissionens chef och har visat en gedigen vilja att motverka mygel.

– Men det handlar egentligen inte främst om fusk vid rösträkningen, det är själva spelfältet innan valet som inte är fritt och rättvist, säger Vendil Pallin.

Hon lyfter fram det ryska medielandskapet, där de största tv-kanalerna är statligt ägda och går i de styrandes ledband. Till detta läggs att maktpartiet har den berömda "administrativa resursen", mobiliseringen av statsanställda, att tillgå.

Tuffare klimat

Samtidigt har den politiska repressionen ökat. Med hjälp av den så kallade agentlagen har en rad rättighetsgrupper och organisationer – däribland tidigare nämnda Levada – stämplats som "utländska agenter", medan inskränkningar gjorts i demonstrationsfriheten och friheten på internet.

Upprepade attacker gör dessutom livet svårt för den lilla utomparlamentariska opposition som på allvar ifrågasätter Putin. Förra vintern sköts den förre ledaren för liberala Parnas, Boris Nemtsov, ihjäl på öppen gata av okända gärningsmän, och några månader senare misshandlades den oppositionelle bloggaren Alexej Navalny.

Nuvarande Parnas-ledaren Michail Kasianovs försök att ena den liberala oppositionen grusades efter att en smyginspelad sexvideo, där han även hörs kritisera oppositionskollegor, visats i statskontrollerad tv.

Med stöd på runt en procent har inget av småpartierna chans att ta sig in i duman. Men en liten ljusglimt för oppositionen är att det i år går att ställa upp som kandidat i enmansvalkretsar, vilket väckt hopp om att åtminstone enstaka oberoende politiker ska vinna mandat.

Pavel Golovkin/AP/TT
Dansuppvisning under ett valmöte för Enade Ryssland i Moskva under torsdagen.
Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Den ryska regeringen hoppas undvika nya protester, som de som bröt ut efter förra dumavalet 2011 efter anklagelser om omfattande valfusk. Arkivbild.
Ivan Sekretarev/AP/TT
Den ryske oppositionsföreträdaren Michail Kasianov, som leder liberala Parnas, under en presskonferens i slutet augusti. Hans försök att ena den liberala utomparlamentariska oppositionen för att ha en chans att ta sig in i parlamentet har misslyckats.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset