Kvinnor lägger mer tid på att arbeta i hemmet – det kan göra att de får sämre pension.
Kvinnor lägger mer tid på att arbeta i hemmet – det kan göra att de får sämre pension.

Kvinnor kan förlora tusenlappar i pensionsavsättning varje månad. Anledningen? Kvinnor tjänar sämre och när de lever i en relation med en man arbetar de obetalt i snitt en timme mer med hushållsarbetet.

Kvinnor diskrimineras fortfarande på arbetsmarknaden. Yrken som domineras av kvinnor värderas lägre än mansdominerade och i genomsnitt har kvinnor sämre lön än sina manliga kollegor. Dessutom lägger kvinnor i snitt en timme mer per dag på oavlönat hemarbete, enligt Statistiska centralbyrån. Det leder till att kvinnor ofta får betydligt mycket lägre pension än män, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, som har tittat på hur kvinnors pension påverkas av den skeva fördelningen.

– Lägger man ihop det så blir det en del i slutändan. Det här måste man vara medveten om tidigt. Det går inte att börja tänka på när pensionsbeskedet kommer, säger han.

Kruxet med pensionerna är att de är privata och inte delas upp vid en separation. Även par som tror att de har en jämställd ekonomi missar ofta pensionerna, enligt Sandra Bourbon som driver bolaget Framtidsfeministen.

– Om man separerar kan det skilja tusenlappar som man inte har fått i pensionsavsättning. Mitt tips är att våga prata om ekonomi och att ha en exitplan. Vad händer om någon avlider eller om det blir skilsmässa?

LÄS MER: Att säga nej till feminism men ja till jämställdhet är ologiskt

Sandra Bourbon tror också att det finns fler orättvisor som uppstår på grund av arbetsfördelningen i hemmet.

– Om du jobbar en timme mer i hemmet varje dag hur ska du då orka vara jättebra på jobbet? Dessutom jobbar kvinnor mer deltid och är hemma mer med barnen, det påverkar också pensionen, säger hon.

Om den extra timmen med hushållsarbete var betald i stället för obetald skulle det motsvara 1 100 kronor i allmän- och tjänstepension i månaden för en grundskollärare som tjänar 26 500 kronor i månaden. För en undersköterska handlar det om cirka 900 kronor. Men den person som tar ett större ansvar för hemmet kan kompenseras, säger Arturo Arques.

– Till exempel genom att den högavlönade avstår en del av pensionsrätterna eller genom att man startar ett separat sparande för den med lägre inkomst.

LÄS MER: Oro över låg pension inte alltid motiverad

Så säkrar ni upp jämställdheten

  1. Kom överens om hur er gemensamma ekonomi ska se ut. Ska alla delar vara gemensamma eller tar var och en ansvar för vissa delar?
  2. Om en av er arbetar mer till på grund av att den andra tar ett större ansvar för hemmet? Ta med det i beräkningen när ni planerar för er gemensamma ekonomi.
  3. Den som kan arbeta mer avlönat har större möjlighet att arbeta ihop en högre pension. Den som tar ett större ansvar för hemmet kan pensionskompenseras genom att den som tjänar mer hjälper till med ett pensionssparande till den som tjänar mindre.
  4. Det går att föra över pensionsrätter till den som har lägre inkomst.
  5. Även om det känns osannolikt är det värt att planera ekonomin så att båda klarar en skilsmässa. Till exempel går det att ha var sitt sparande och båda kan stå som ägare för eventuell bostad.

Källa: Swedbank

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset