Tack vare lösenordet kunde pojken avslöja mannen som försökte lura med sig honom.
Tack vare lösenordet kunde pojken avslöja mannen som försökte lura med sig honom.

Den 11-åriga pojken kom i grevens tid ihåg vad han och mamma hade kommit överens om – och synade mannens bluff.

När 11-åringen var ute och cyklade i Östersund i fredags kväll bromsade plötsligt en man in med sin cykel framför honom. Mannen sade att pojkens mamma hade skadats allvarligt och låg på sjukhus, och att han var där för att ta med honom till sin mamma.

– Han kom fram och tog av sig kepsen, och så såg jag att han såg lite skum ut, säger 11-åringen till Svt.

Han berättar att han blev chockad och rädd över vad som hade hänt hans mamma. Först följde han med mannen, men tänkte efter en stund att det inte kändes riktigt rätt.

– Då frågade jag om lösenordet. Han stannade till – han visste ju inte vad lösenorden var – och då märkte jag att han ljuger. Han är inte här för att hämta upp mig, han är här för att ta mig, säger pojken och fortsätter:

– Jag blir jätterädd och cyklade så snabbt jag kunde.


►LÄS MER: Bedragare lurade man med Downs syndrom att tömma sitt konto

Mamman berättar att hon lärt sig att använda ett lösenord som säkerhetsåtgärd genom en artikel hon läst om en annan händelse, precis som den hennes son nu också blev utsatt för.

– Om det är någon som kommer och frågar, och säger att barnet ska följa med dem så ska de begära ett lösenord som man har kommit överens om, berättar hon för Svt.

De bestämde ett lösenord och tänkte inte mer på det. Men på fredagskvällen blev de båda påminda om varför de hade kommit överens om det.

– Det visade sig vara riktigt, riktigt bra, säger mamman.

►LÄS MER: 25-åring lurade i sitt ex abortmedel – riskerar nu 21 års fängelse

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset