En skissbok som tillhörde konstnären Van Gogh har återfunnits.
En skissbok som tillhörde konstnären Van Gogh har återfunnits.

126 år efter Vincent van Goghs död går nu chockvågor genom konstvärlden. Enligt en kanadensisk konstexpert har en av hans hittills okända skissböcker påträffats i Frankrike. Bogomila Welsh-Ovcharov blev tillfrågad om bokens äkthet, en typ av fråga hon ofta får, men som sällan leder till något fynd. Så snart hon öppnade boken ansåg hon dock att den var äkta.

– Det första jag sade var "nej, otroligt!", sade Welsh-Ovcharov till CBC News.

– Jag förväntade mig inte att någonsin hitta något liknande, sade hon och menar att det inte går att kopiera så passionerad konst med en sådan kraft i penselföringen.

Sammanlagt finns 65 teckningar i skissboken. Van Gogh fick den av kaféägare i Arles. När han hamnade på sjukhus efter att ha skurit av sitt öra gav en doktor tillbaka boken till kaféägarna. Men Van Gogh Museum i Amsterdam ifrågasätter det spektakulära konstfyndet, skriver AP. Museets experter har bedömt boken och menar att det handlar om imitationer.

Skulle skissboken vara äkta är det den enda kända från målarens tid i Provence, som var en av hans mest produktiva och optimistiska tider i livet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset