De är ”Game of Thrones”-fansen som hjälper författaren med översättning och faktakoll. Möt det svenska paret som kan mer om George RR Martins fantasyvärld än författaren själv.

Att arbeta tillsammans med sin stora förebild är få förunnat. För Linda Antonsson och Elio M Garcia är det vardag. Det svenska paret från västsvenska Nödinge har hjälpt författaren George RR Martin, hjärnan bakom den hajpade tv-serien ”Game of Thrones”, med fakta till hans nya böcker. Nu är de medförfattare till George RR Martins svenska utgåva av ”En värld av is och eld”, ett illustrerat historiskt nördepos om tiden före tv-serien.

– George säger att vi kommer ihåg det vi har läst bättre än han kommer ihåg vad han har skrivit, säger Linda Antonsson.

Svenska Linda Antonsson och amerikanska Elio M Garcia träffades 1995 via ett rollspel på nätet. Fyra år senare flyttade Elio till Sverige och blev lika fast i ”Game of Thrones” fantasyvärld som hans svenska flickvän redan då var. De två började fundera på att skapa ett rollspel likt det de själva hade träffats via, fast baserat på George RR Martins bokserie ”Sagan om is och eld” – och mejlade författaren för att fråga om lov. Han sa ja och Linda och Elio skapade ”Game of Thrones”-fansajten Westeros tillsammans. Det blev början på ett samarbete med idolförfattaren som fortfarande pågår. Amerikanske George RR Martin blev imponerad av svenskarnas arbete med hans material, speciellt en samling bilder som representerade de sköldar som han hade beskrivit i böckerna.

– Han blev så förtjust att han gav oss en lång lista på sköldar som han hade skapat men ännu inte använt. Han gav oss också anteckningar som rörde den historiska period som vårt spel skulle utspelas under, säger Linda Antonsson.

Men det som imponerade mest på författaren själv var det digra dokument som Elio M Garcia hade samlat, med all fakta om till exempel historia, geografi och kultur från böckerna.

– Både George och hans redaktör använde det för att faktakolla en del av böckerna innan publicering, säger Linda.

Det var Elio som först fick frågan om han och Linda ville vara hans medförfattare till ”En värld av is och eld”, som släpps i dagarna. Elio besökte sin familj i USA och skulle bila till Las Vegas. På vägen dit insåg Elio att de skulle passera nära Santa Fe där George RR Martin bor, och mejlade författarens sambo Parris för att se om George hade tid att träffa honom.

– George ställde direkt in sina planer för dagen och på kvällen – och när de var ute på en restaurang och åt frågade han Elio om vi ville jobba med kommande boken, säger Linda.

Känslan?

– Jag blev självklart väldigt överraskad. Vi hade ju inte skrivit något tidigare och att George var beredd att ge oss det förtroendet var verkligen en fantastisk känsla, sådant man inte tror kan hände, säger Elio.

I dag assisterar Linda och Elio författaren med manusläsning, faktakoll och uppdatering av appen ”A World of Ice and Fire”. De jobbar nästan uteslutade på distans, via mejl och telefonkonferenser.

– Det allra roligaste var när filerna till En värld av is och eld från George började dyka upp i vår mejlbox. Vi hade väntat oss lite anteckningar, inte flera tusen ord per fil med otroliga nya berättelser från Westeros historia. Det var som julafton för oss varje gång det kom ett nytt mejl från George, säger Linda.

I jobbet ingår även att såga sin kände chef.

– Det svåraste har varit att redigera ner det nya materialet från George så att boken inte blev alltför stor. Det kändes tråkigt att behöva klippa bort spännande ny information, säger Linda.

Serien ”Game of Thrones” började sändas i SVT 2012. Innan dess var det få som kände till George RR Martins ”Rosornas krig”-inspirerade värld. Nu har fanskaran växt – och med den också avundsjukan.

– Innan ”Game of Thrones” började sändas på tv var det egentligen ingen större skillnad mellan oss och andra fans som vi kom i kontakt med. Alla som besökte de mässor som George brukar komma till behandlades på samma sätt av honom. Nu har ju antalet fans växt otroligt mycket och vi har märkt av en del som undrar vad som är så speciellt med oss, säger Elio.

I dag upptar fantasyvärlden nästan all deras vakna tid. Linda arbetar med undertexterna till ”Game of Thrones”-serien på tv, samt uppdaterar fansajten Westeros.

– Vi har väldigt mycket att göra under de månader ”Game of Thrones” sänds. Då publicerar vi nyheter och producerar mycket nytt innehåll, till exempel recensioner och videokommentarer till varje avsnitt, säger Elio.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset