En skola i Stockholm får grönt ljus för att dela upp killar och tjejer på idrottslektionerna. Arkivbild.
En skola i Stockholm får grönt ljus för att dela upp killar och tjejer på idrottslektionerna. Arkivbild.

Att undervisa flickor och pojkar var för sig på idrottslektionerna strider inte mot skolans uppdrag, anser Skolinspektionen.

En anmälare tyckte att Al-Azharskolan i Stockholm, en skola med muslimsk profil, riskerade att permanenta kvinnors underordning då pojkar och flickor idrottade var för sig.

Men Skolinspektionen har i ett beslut från i mars, nu uppmärksammat av Lärarförbundets tidning Mivida, gett grönt ljus för uppdelningen. Myndigheten konstaterar att inget tyder på att undervisningen inte är likvärdig för de olika könen i det aktuella fallet.

Skolans rektor har till Skolinspektionen uppgett att eleverna har "muslimsk kulturbakgrund", och att de inte skulle vara med på idrotten om den var gemensam.

– Vissa av våra flickor vill kunna ta av sig sjalen och ha shorts och t-shirt på lektionen. Det skulle vara svårt om det fanns jämnåriga pojkar eller en manlig lärare där, säger idrottsläraren Nina Da Mata till Mivida.

Hon säger också att hon skulle undervisa på samma sätt i en skola utan muslimsk profil.

– Flickor blir tryggare när de får vara i en egen grupp.

Frågan har varit omdiskuterad länge. Tidigare gymnasieministern Aida Hadzialic sade i juni att utbildningsdepartement skulle börja se över de religiösa friskolorna, ett uttalande som mötte kritik.

– Skollagen säger att skolundervisning ska vara sekulär, däremot får vi oroväckande signaler om så inte är fallet, att flickor och pojkar delas upp i undervisningen, sade hon till Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset