Rörelsen Damas de Blanco i en tidigare protestmarsch. Arkivbild.
Rörelsen Damas de Blanco i en tidigare protestmarsch. Arkivbild.

Många dissidenter i Kuba fruktar mer förtryck efter Fidel Castros död, även om vissa hoppas att brodern Raúl ska genomföra reformer i landet.

Rörelsen Damas de Blanco (Damer i vitt) ställde in en demonstration på söndagen "av respekt" för dem som sörjer Castro och för att undvika att anklagas för att "provocera", säger gruppens ledare Berta Soler. Rörelsen protesterar mot politiskt förtryck i Kuba och består av fruar och barn till politiska fångar i landet och har demonstrerat nästan varje söndag sedan 2003.

Soler tror inte att kommunistregimen kommer att ändras med Fidel Castros död.

– Det kommer att vara samma Kuba med en diktator i stället för två. Diktatorn Fidel Castro avled och diktatorn Raúl Castro är kvar, säger hon och lägger till att hon tror att förtrycket kommer att bli mer intensivt.

Men andra dissidenter ser Castros död som ett tillfälle för förändring.

– Inledningsvis kommer det att vara mer kontroll och förtryck, men till slut kommer han, eller vem som nu efterträder honom, att behöva sätta igång betydande, djupare ekonomiska och politiska reformer, säger José Daniel Ferrer, en av 75 tidigare fångar. Han tror att det kommer att ta ett år eller två.

Raúl Castro har infört mindre reformer som till viss del har öppnat den statskontrollerade ekonomin, och 2010 släppte han de sista 52 av de 75 dissidenter som hade fängslats 2003.

Han har uppgett att han ska avgå 2018.

Marta Beatriz Roque, en av de 75 som greps 2003, säger att Fidel Castros död kan få brodern att göra fler förändringar.

– Raúl har friare händer att göra saker som han inte kunde göra förut ... av respekt för sin bror, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset