Den konstruerade bilden från ESA föreställer hur Mars-landaren Schiaparelli lämnar den sond som ska lägga sig i omloppsbana runt Mars. Klockan 16.42, svensk tid, försöker den europeiska rymdorganisationen ESA landa på Mars.
Den konstruerade bilden från ESA föreställer hur Mars-landaren Schiaparelli lämnar den sond som ska lägga sig i omloppsbana runt Mars. Klockan 16.42, svensk tid, försöker den europeiska rymdorganisationen ESA landa på Mars.

Med projektet ExoMars letar den europeiska rymdorganisationen ESA efter liv på Mars – och ombord på en av farkosterna finns ett svenskt instrument.Men efter försöket att gå ner på den röda planetens yta är det oklart vad som hänt med landaren – som har tystnat.

Med en hastighet av 21 000 kilometer i timmen gick den så kallade Schiaparelli-landaren in i Mars atmosfär för att utföra en mycket komplicerad landningsmanöver. Sex minuter senare, klockan 16.48 på onsdagen svensk tid, var det meningen att farkosten skulle landa tryggt och i god ordning på planetens yta. Men det är oklart om allt gick väl, eftersom Schiaparelli tystnat och inte skickar några signaler.

– Det är klart att det inte är goda tecken. Men vi behöver mer information, säger Paolo Ferri, operativ chef på ESA, enligt AFP.

Enligt forskarna kan det dröja till torsdagen innan landarens öde blir känt.

Kartlägga molntäcke

I samband med att landaren gick ner släppte dess bärraket även en sond i omloppsbana runt planeten. Den så kallade Trace Gas Orbiter är tänkt att leta efter spår av främst metangas i Mars yttre atmosfär, och den hörde snart nog av sig som planerat, men forskarna analyserar nu de uppgifter de fått för att klargöra att allt är väl med sonden, rapporterar Reuters.

Den är också betydelsefull för nästa steg i ExoMars-programmet. Den ska fungera som relä när ESA år 2020 skall landsätta en strövare för att utforska planetens yta.

Javier Martin-Torres, professor i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet, har varit med och konstruerat ett av de instrument som finns ombord på sonden. När TT nådde honom, innan landningsförsöket, på telefon från ESA:s kontrollrum i Tyskland sade han:

– Vi kommer att kartlägga Mars molntäcke och atmosfär och vi kommer att leta efter metan. Det är viktigt för vi vet att den största källan till metan på jorden är organiskt liv, säger han.

Vatten på ytan

Under uppdraget kommer ett svenskt instrument för första gången att användas på Mars.

– Det är ett instrument som kommer att användas för att mäta variationer i Mars miljö och för att leta efter svar på hur vatten uppstår på Mars yta, säger Javier Martin-Torres.

Det är svårt att sia om chanserna för att liv har uppstått på Mars, enligt Javier Martin-Torres. Samtidigt anar man en viss optimism när han resonerar om ExoMars framtidsutsikter.

– Om det tidigare har funnits liv på Mars så är jag ganska säker på att det fortfarande gör det, under ytan, eftersom det är väldigt svårt att helt utplåna liv. Det är troligen svårt för att liv att klara sig på Mars yta, men under ytan är det mer sannolikt.

ESA/AP/TT
Schiaparelli lämnar den sond som skall lägga sig i omloppsbana kring Mars i ett försök att försöka att landa på planeten. Bilden är skapad av den europeiska rymdorganisationen ESA.
NASA/AP/TT
Foto av planeten Mars. Arkivbild från NASA.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset