Frågan är hur många av min barndoms böcker och filmer som hade funnits om dagens puritanska standard tillämpades då. Många som skapade fantasivärldar eller agerade i dem har senare erkänt att de söp hårt, rökte på eller tog syra. Och vad ska vi säga om Asterix trolldryck, Bamses dunderhonung, Dumbos rosa elefanter, de dansande svamparna i Disneys Fantasia eller Alice i underlandet som ser världen på nya, märkliga sätt när hon inmundigar diverse substanser?

Ola Lindholm är alltså placerad i giftskåpet eftersom han misstänks för ett ringa narkotikabrott som kan ge honom dagsböter. Blotta misstanken räckte för att Expressen skulle hänga ut honom på löpsedlarna. SVT har avbrutit hans serie Wild Kids och Kamratposten har tillfälligt lyft bort honom som chefredaktör. Om han döms permanentas troligen bannlysningen.

Ingen har påstått att Lindholm har misskött sig eller betett sig illa mot barn, familj eller arbetsgivare. Få har förnekat att han är en av de mest älskade programledarna, som producerar imponerande TV och har kämpat för att bygga upp barns självkänsla i många sammanhang. Men ett påstått snedsteg så får han löpa gatlopp. Det är rätt äckligt att se.

Som förälder vet man att barnen oftast reagerar som man själv gör. Om du får panik får de också panik. Om du i stället lugnt och sakligt förklarar att någon har gjort ett misstag så kan de vara avvisande, men på ett sansat sätt. Om vuxensamhället förklarar att en av deras förebilder över en natt blev en farlig människa och att deras favoritprogram blev skadligt hjälper det inte dem att förstå världen. Det skapar bara oro och förvirring. Och enda slutsatsen blir att all annan barnkultur där någon inblandad brukat droger nu bör slängas på bålet. Jag ser fram emot Expressens löp: ”Vi har hela listan”.

Man ska vara en förebild när man jobbar med barn, men paradoxen är att det bara är för att media rotar i folks privatliv som de framstår som dåliga föredömen. Lindholm har inte propagerat för droger. Det är en kvällstidning som har basunerat ut för världen att man kan kombinera kokain med att vara en framgångsrik och älskad programledare. Jag förbjuder nog hellre mina barn att läsa Expressen än att se Wild Kids.

+ The Sounds och Slagsmålsklubben klara för Arvikafestivalen.

Den syriska diktaturen är på väg att upprepa 1982 års massmord på regimkritiker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset