Ola Rapace axlar rollen som Roland Hassel i Viaplays nya tv-serie "Hassel".
Ola Rapace axlar rollen som Roland Hassel i Viaplays nya tv-serie "Hassel".

80-talsdeckaren "Hassel" återupplivas i en ny tv-serie. Ola Rapace axlar huvudrollen som den ikoniske polisen Roland Hassel.

Olov Svedelids hårdkokte polis Roland Hassel blev ett av 1980-talets mer bekanta ansikten i tv-rutan. År 2012 återuppstod rollfiguren som pensionerad kriminalare i en hybridkomedi av Måns Månsson, "Hassel – Privatspanarna". Och nu är det dags igen. Hassel blir en tv-serie i tio delar, av Henrik Jansson-Schweizer och Morgan Jensen.

"Jag är extremt glad att vi fått förtroendet att återuppta berättelsen om Roland Hassel. Precis som i Svedelids ursprungliga vision kommer serien att reflektera samtida händelser i det allt hårdare samhällsklimatet", säger Henrik Jansson-Schweizer i ett pressmeddelande.

Hassel är huvudperson i 29 av Olov Svedelids böcker. De flesta tittare kopplar antagligen samman honom med skådespelaren Lars-Erik Berenett. Nu tar i stället Ola Rapace över i huvudrollen.

"Jag ser fram emot att göra en modern, svensk polisserie som vill något mer än att passa till fredagsgroggen", säger han i ett pressmeddelande.

Serien blir Viaplays nästa originalserie efter "Swedish dicks" och "Ockupationen". Den följer Hassel som kämpar mot den allt grövre brottsligheten i Stockholm. För produktionen står Nice Drama, som bland annat ligger bakom "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Inspelningen startar senare i år och premiären blir 2017 på Viaplay.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset