Anna Jordahl har haft sin butik  i Slussen i 20 år. 
Anna Jordahl har haft sin butik  i Slussen i 20 år. 

Nya Slussen ska byggas vilket betyder att handlarna i gallerian blir av med sina kontrakt. Men ersättningen från Folksam ser olika ut.

Vid årsskiftet blir handlarna i Slussengallerian av med sina kontrakt för att ge plats åt byggandet av Nya Slussen. Och bland handlarna pyr förstås missnöjet. Inte bara för att de blir av med sina lokaler utan också för att hyresvärden Folksam har gett olika handlare olika villkor.  

En person ska ha fått 800 000 kronor i ekonomisk kompensation, några andra förhandlar om en årshyra i ersättning. Anna Jordahl, som äger butiken Fotoslussen, får inte ett öre. 

– Det känns fruktansvärt orättvist. Jag har haft mitt företag här i 20 år och alltid betalat min hyra i tid. Att behandla folk olika på det här sättet som de gör nu känns inte okej. Varför får vissa en årshyra, andra massa pengar och andra inget, säger hon. 

Torbjörn Wiberg, chef för Folksam Fastigheter, vill dock inte svara på några frågor.  

– Jag kan inte uttala mig i detta ärende eftersom det är juridiska ombud inblandade. Alla frågor ska ske skriftliga till vår pressjour, säger han. 

Pressavdelningen svarar i mejl med Torbjörn Wiberg som avsändare: 

– Än så länge är det bara en som har fått ersättning. I övriga fall pågår förhandlingar med respektive ombud fortfarande.  

Varför har ni gett dem olika villkor? 

– Vi har inte gett handlarna olika villkor, i de fall hyresgästerna har rätt till ersättning kommer vi betala ut en sådan. Grundvillkoren ser likadana ut, ersättningsnivån baseras på hur respektive verksamhet ser ut.

Anledningen till att Folksam inte vill betala ersättning till Anna Jordahl är för att hon saknar besittningsskydd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset