Skolor hålls i dag stängda i delstaten Oklahoma i USA efter ett jordskalv. Mellanvästern skakas allt oftare av jordbävningar som tros orsakade av energiföretagens utvinningsmetoder.

Staden Cushing rapporterar "en hel del skador", med bland annat byggmaterial som rasat från fasader, enligt ABC News. Skolorna där öppnas inte förrän man har hunnit inspektera skolbyggnaderna. Även broar i delstaten ska synas.

En av landets – kanske världens – största oljedepåer ligger i Cushing, som har ungefär 8 000 invånare. Skalvet i söndags amerikansk tid uppmättes till magnituden 5,0 och kändes också i grannstaterna Arkansas, Kansas, Missouri och Texas.

Forskare, som studerat ett skalv som inträffade 2011 med magnituden 5,7, har dragit slutsatsen att det hängde ihop med oljeborrning.

Under den senaste veckan har det statliga institutet USGS registrerat 19 jordbävningar i Oklahoma. Ett skalv i september uppmättes till 5,6.

Över hela Mellanvästern har skalv på senare år kopplats till hydraulisk spräckning ("fracturing" eller "fracking"). USGS registrerade förra året 1 010 skalv med en magnitud på minst 3,0 i regionen, nästan tre gånger så många som 2009.

Hydraulisk spräckning går till så att vatten, sand och kemikalier under högt tryck förs ner i marken, vilket leder till att olja och gas frigörs.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset