Jesper Ollas utanför ishallen i Leksand dit han nu återvänt.
Jesper Ollas utanför ishallen i Leksand dit han nu återvänt.

Tala om tuff utmaning.Jesper Ollas lämnar resursstarka Brynäs och återvänder till Leksand, nykomlingen med seriens minsta spelarbudget.– Jag vill uppleva en häftig resa där vi bygger Leksand till ett topplag, precis som Skellefteå gjorde, säger Jesper Ollas.

I våras gick Leksand otippat upp till SHL. Nu tror nästan ingen på dalalaget, som ställer upp med en orutinerad trupp, skapad efter en mager spelarbudget på bara 25 miljoner kronor.

Betydligt mindre jämfört med flera av SHL-konkurrenterna.

Inte mycket talar för Leksand i vinter. Mitt i detta återvänder Jesper Ollas, 32, till klubben han lämnade för fem år sedan för spel i Brynäs. Han byter en trygg avslutning på karriären mot en rejäl utmaning.

– Jag och familjen ville hem. Under åren i Brynäs har vi haft huset kvar i Leksand. Nu såg vi chansen och jag kan också få vara med om något oförglömligt, förklarar Jesper Ollas.

– Därför skrev jag kontrakt på tre år.

Kopiera Skellefteå

Hans drivkraft är att bidra till att Leksand gör en repris av Skellefteå, som inom några år gick från att vara nykomling i högsta serien till att bli Sveriges bästa hockeylag.

– Leksand har lika bra förutsättningar att göra samma sak. Detta är en stark drivkraft för mig att få vara med om den resan, menar Ollas.

Nu är Leksand nederlagstippat. Det tror Ollas blir lagets fördel i vinter.

– Ingen har några förväntningar på oss, varken sponsorer eller publiken. Under min tidigare tid i Leksand upplevde jag att förväntningarna utifrån blev en belastning för laget. Nu är det bara upp till oss själva i laget att behålla tålamodet, växa in i SHL och överraska.

TT: Vad talar för Leksand?

– Vi har en stark och sammansvetsad grupp som gjorde något häftigt i fjol. Då blev gruppen vinnarkonceptet. Den gruppen, som är stommen i årets lag, och en stark sammanhållning ska fixa det i vinter.

Skadefri

Jesper Ollas, som haft skadeproblem i Brynäs, berättar att han känner sig stark inför säsongen.

– Jag har varit skadefri och kunnat träna som planerat i sommar. Det ser bra ut för mig.

Jesper Ollas är inte bara lagkapten. Han är också, med sin rutin från SHL och spel i Tre Kronor, värvad till Leksand med uppgift att ta papparollen i laget.

– Den uppgiften vill jag ta. De yngre i laget ska kunna komma till mig och prata om vad som helst. Går det inte som vi tänkt i början av serien blir det min uppgift att uppmana till lugn och tålamod. Tiden talar för oss.

Samtidigt har Leksand en liten spelarbudget, som inte tillåtit att värva klasspelare med SHL-rutin.

Har stor trupp

Mikael Karlberg, som ingår i spelarrådet tillsammans med Fredrik Jax och Christer Siik, avslöjar att Rögle och Karlskrona har varit ett föredöme för Leksand. Deras bedrifter att hänga kvar i SHL, trots små resurser för spelarköp, har imponerat på dalaklubben.

– Inför den här säsongen tittade vi bland annat på hur Rögle gjorde inför fjolåret. De hade, till antalet spelare, en stor trupp inför säsongen vilket var viktigt. I år har vi arbetat efter ungefär samma modell, säger Mikael Karlberg och fortsätter:

– För oss är det viktigt att vi inte äventyrar den dagliga verksamheten i föreningen. I dag mår Leksands IF bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset