Robin Olsen, till vänster, storspelade i det svenska målet.
Robin Olsen, till vänster, storspelade i det svenska målet.

Orutinerad – men nästan omöjlig att överlista. Robin Olsen imponerade stort mellan stolparna i sin första tävlingslandskamp.– Jag har väl inte haft någon match där jag haft så här mycket att göra, säger han efter 1–1 mot Nederländerna.

I mer än ett decennium hade Andreas Isaksson greppet om tröja nummer 1 i det svenska landslaget. När "Isak" nu satt punkt för sin blågula karriär föll Janne Anderssons ersättarval på Robin Olsen, 26-åringen från FC Köpenhamn som spelade fyra vänskapslandskamper under Erik Hamrén.

Att det var ett bra beslut av förbundskaptenen bevisade Robin Olsen med besked i VM-kvalpremiären i Solna. Han fick slita hårt efter att ha satts i arbete nästan omgående. Redan efter fem minuter fick Davy Klaassen ett kanonläge från nära håll, men Olsens benparad höll högsta klass.

– Den var viktig, för jag kom in i matchen väldigt tidigt, säger Olsen.

– Och det var viktigt för laget att inte komma ut i inledningen på matchen och åka på 1–0 direkt i baken.

Stabil sista utpost

Robin Olsen uppträdde som om han aldrig gjort annat än spelat landslagsfotboll på högsta nivå. Med pondus och stabilitet såg han till att matchen var mållös ända fram till att det kom en fullträff i andra änden av planen, när Marcus Berg kallt chippade in 1–0 strax före paus.

Olsen fick en kvarts vila innan det var dags att jobba på nytt. Klaassen – igen – fick första läget direkt i början av andra halvlek, men Olsen hann snabbt ner med vänsterhanden och räddade den farliga nicken.

Den svenska klacken, placerad precis bakom målet, hade fått en ny målvaktsfavorit och ropade "Olsen, Olsen, Olsen" efter den paraden.

– Det är kul och visar väl att de uppskattar mitt spel, säger skåningen som rankade insatsen bland sina allra bästa matcher i karriären.

Sneijder spräckte nollan

Men det fanns gränser även för Robin Olsen. Visserligen gjorde han en lysande räddning på Daryl Janmaats skott i 67:e minuten, men när Wesley Sneijder tog hand om returen och placerade in kvitteringen i andra hörnet fanns det inget att göra för kvällens bäste svensk på nationalarenan.

Sverige gick stundtals på knäna. Inhopparen Bas Dost fick ett drömläge med drygt fem minuter kvar, då Olsen kan vara glad att avslutet gick utanför målet. Sneijder fick nästa läge, men den svenske målvakten var på rätt plats och räddade.

Det hade sedan kunnat bli en riktigt brutal avslutning på Olsens svettiga tävlingsdebut. Men när Dost nickade bollen i mål i 90:e minuten hade det italienska domarteamet hittat en frispark och målet dömdes bort.

– Jag tänkte att "det var väl fan också". Men jag tycker att det är frispark, även om jag inte har sett reprisen än, säger Olsen som gladde sig över att det i alla fall blev en svensk poäng.

– Det var tufft och ett bra lag vi möter, med bra spelare. Jag är nöjd och jag tror att de andra är nöjda också.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset