Robin Olsen vill bli landslagets nye förstemålvakt.
Robin Olsen vill bli landslagets nye förstemålvakt.

I 14 år var Andreas Isaksson nummer ett.Nu gör Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson och Patrik Carlgren upp om platsen mellan stolparna.– Det är tuff konkurrens, säger Olsen inför VM-kvalstarten mot Nederländerna.

Nye förbundskapten Janne Andersson har redan gjort första gallringen. Närmast gäller det att rangordna målvakterna som finns i truppen till VM-kvalmötet med Nederländerna på tisdag.

Vem av Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson och Patrik Carlgren håller han högst? Vem får chansen på Friends Arena?

Målvakterna har så här långt in på samlingen inte listat ut om det finns någon favorit hos Andersson.

– Sedan "Isak" slutade är det många som vill åt platsen. Det är många duktiga målvakter här. Det är tufft, säger Olsen.

"Jag vill stå"

– De (Janne Andersson och assisterande Peter Wettergren) har säkert sin startelva någonstans, men alla krigar på och gör sitt bästa, säger Carlgren.

– Jag vill stå där mellan stolparna. Men det är tuff konkurrens. Det är tre bra målvakter.

Robin Olsen har varit med längst av trion och var allra senast, under EM i Frankrike, andravalet bakom Isaksson. Sedan debuten 2015 har han haft förstaplatsen i sikte.

– Jag kommer inte ihåg när "Isak" gjorde någon dålig match. Det var stabilitet. Jag visste om att han var etta men jag kom hit (till samlingen) för att visa att jag ville spela. Om något skulle hända med "Isak" skulle jag visa att jag vara redo om laget behövde mig, säger han.

– Men nu är det nytt kapitel och det gäller att visa att jag vill ha den platsen.

Skönt att veta

TT: Hur viktigt är det att ha uttalad etta?

– Det vet jag inte. Jag tror på att den målvakten som ska spela får reda på det i god tid. Det är alltid skönare att veta om man ska spela. Men jag vet inte, det där får han (Andersson) avgöra om han vill säga vem som är etta eller om han vill hålla det till varje samling, säger han.

TT: Vad har han sagt i frågan?

– Jag har inte pratat med honom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset