Josefin Olsson avancerar i Rio.
Josefin Olsson avancerar i Rio.

När Josefin Olsson släpptes ut på havet fick hon vind i seglen.Det svenska medaljhoppet blåste åt rätt håll – uppåt i resultatlistan.

Laser radial-seglaren Olsson kom sjua och fyra i onsdagens race och avancerade till åttonde plats totalt. Efter den sega starten tog det fart för henne.

– Det var hårt i dag. Det blåste riktigt mycket där ute. Men det var kul att få komma ut dit. Så jag är nöjd med dagen, två bra race.

– Jag var på bättre i starterna och kom i rätt positioner. Det blåste 10-15 meter per sekund där ute. Det är ganska mycket. När det blåste som mest började det bli på gränsen för vad vi får segla i, men det var seglingsbart hela tiden.

Även utanför den inre bukten vid Marina Glória med de väldigt svårseglade förhållandena finns det andra faktorer än vind och vågor att räkna med.

Strömt vatten

– Det var ganska mycket strömsegling, högersidan på banan var fördelaktig rent strömmässigt. Det gällde att göra en bra start och slå direkt, sedan var det fartkör på den sidan. När det blåser så där gäller det att kriga på helt enkelt.

Olsson har en bit upp till de främsta och flera av hennes svåraste konkurrenter finns där. Som nederländskan Marit Bouwmeester och kinesiskan Xu Lijia.

– Självklart hade jag önskat ett bättre läge, men det är okej. Det är fyra race kvar och tre race till där ute. Men det är vilodag i morgon. Det ska bli riktigt skönt.

Salminen överlevde

Max Salminen låg på 13:e plats i finnjolle efter två seglingar. En 13:e- och en niondeplats i race tre och fyra innebar att den 27-årige svensken tappade till 17:e plats totalt. Avståndet upp till italienaren Giorgio Poggi på tionde plats är sju poäng, med en segling borträknad.

– Det blåste som fan. Det var ren överlevnad nästan, säger Salminen, som också seglade utanför bukten.

Jesper Stålheim slutade tia i den femte och 15:e i den sjätte laser-seglingen och ligger på 19:e plats.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470-klassen inledde med 22:a plats i den första seglingen och följde upp med en åttondeplats. De ligger 15:e sammanlagt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset