Johan Olsson vann herrarnas 15 km (k) vid skidpremiären i Bruksvallarna på lördagen.
Johan Olsson vann herrarnas 15 km (k) vid skidpremiären i Bruksvallarna på lördagen.

Johan Olsson är tillbaka.Det blev seger direkt i comebacken i Bruksvallarna efter en härlig duell över 15 kilometer mot Marcus Hellner.– Jag är så glad och tacksam att jag vågade lita på mina tränare, även om det varit mycket tvivel, senast för en vecka sedan. Nu fick jag kvittot att de har rätt, erkänner Johan Olsson.

Han har inte åkt en tävling sedan 18 april 2015. Hela fjolåret förstördes av sjukdomar.

Nu var Johan Olsson tillbaka och bjöd på en härlig skidunderhållning i Bruksvallarna när 15 kilometer klassisk stil avgjordes.

Johan Olsson startade 30 sekunder efter Marcus Hellner. Efter halva banan ledde han med 15 sekunder. Men på det sista fem kilometersvarvet ryckte Marcus Hellner och tog in sekund för sekund och var bara fem sekunder efter Johan Olsson i mål.

– Tyckte jag gick ut i ett rimligt tempo. Därför började jag tvivla när Marcus Hellner ökade farten. Jag var trött och hade då en stor fördel av att startat 30 efter Hellner och hade honom inom synhåll, berättar Johan Olsson.

Han fick samtidigt fick det kvitto som var så viktigt i hans pedagogiska kamp mot tränaren Ola Rawald och läkaren Per "Pliggen" Andersson.

– De har gått igenom min träning de senaste åren och fått mig att lägga om mitt träningsupplägg. Men jag har haft svårt att tro på dem och har flera gånger under försäsongen fört intensiva samtal med dem. Senast hade vi en diskussion för en vecka sedan. Men nu verkar de som se fått rätt, säger Johan Olsson, som aldrig har tränat så mycket och kontinuerligt som inför den här säsongen. Han räknar med nästan 1 000 timmar det här året jämfört med nästan 800 timmar tidigare år.

Diskussioner

Tränaren Ola Rawald ler och försäkrar att det kommer mer från Johan Olsson:

– Jo, visst har vi haft våra diskussioner eftersom han är en tvivlare. Men han hade inget annat val än att göra som vi föreslog. Nu tränar han mer som andra skidåkare med mindre intensitet jämfört med tidigare. Det har gett resultat. Poängen är att han kommer at åka ännu fortare när vi snart lägger in fartträning.

För Johan Olsson var detta en dag med många känslor.

– Jag har haft många tvivel sedan maj om det skulle vara möjligt att komma tillbaka efter ett års frånvaro. Jag är nu trots allt 36 år. Nu är jag så fantastiskt glad, främst över att bara få tävla igen. Att få vara i min bubbla under loppet och åka så snabbt som möjligt. Att sedan det räcker till seger gör det extra roligt.

Sen ankomst

Men uppladdningen kunde varit bättre. Barnen Molly och Signe bidrog till att han kom väl sent till tävlingsplatsen. 

– Det var egentligen bra eftersom jag kommer att införa nya rutiner innan tävlingarna där jag vill förbereda mig så nära start som möjligt för att skidorna ska vara mer optimalt vallade, säger Johan Olsson.

Nu börjar hans förberedelser inför nästa veckas världscup i finska Ruka där Johan Olsson får en riktig värdemätare.

– Då kommer jag säkert att vara riktigt nervös eftersom Hellner och de andra i laget inte kommer att lugna mina nerver på samma sätt som mina barn kan göra, skrattar Johan Olsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset