Flygplansmodellen 737 Max stoppas av tillverkaren Boeing.
Flygplansmodellen 737 Max stoppas av tillverkaren Boeing.

Flygplanstillverkaren Boeing vill att deras modell 737 Max ska stoppas tillfälligt. Det efter att den modellen har varit inblandad i två uppmärksammade olyckor. Stoppet kan innebära höjda priser på flygbiljetter, enligt en flygsäkerhetsexpert.

I onsdags gick Boeing tillsammans med amerikanska myndigheter ut med en global rekommendation om att stoppa flygplansmodellen 737 Max. USA har stoppat all flygning av modellen i amerikanskt luftrum. Anledningen är att det är samma modell som kraschade i Etiopien där 157 människor dog.

LÄS MER: Flygexperten om flygplansmodellen som kraschade i Etiopien: ”Det är riktigt illa”

Det handlar om ungefär 400 plan som stoppas från att flyga. Flygsäkerhetsexperten Hans Kjell tror att stoppet kan kännas i resenärers plånböcker.

– Att man håller kvar så många plan på marken blir en väldigt stark ekonomisk fråga. Det innebär att transportkapaciteten globalt kommer att minska, säger han i en intervju till Sveriges Radio.

”Kommer bli inställda flygningar”

Hans Kjell är tydlig med att det i nuläget är omöjligt att säga exakt hur det här stoppet kommer att påverka privatpersoner. Men om det vill sig illa kan det orsaka stora problem.

– Det kommer att bli inställda flygningar, det kommer att bli ombokningar, det kommer kanske bli dyrare biljettpriser, säger han till Sveriges Radio.

Det har precis startat en haveriutredningen av olyckan i Etiopien. Det är troligt att stoppet kommer fortsätta tills den utredningen är klar.

– Jag kan tänka mig att problemen består ganska lång tid framöver, det beror på hur lång tid utredningen tar. Man har börjat jobba med att söka felfunktioner i programvaran till det nya systemet, eller trimmsystem som Boeing har utvecklat till den nya typen, säger Hans Kjell till Sveriges Radio.

Vrakdel från en 737 Max efter olyckan i Etiopien. Bild: TT.

LÄS MER: Missade olycksplanet med två minuter: ”Min lyckodag”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset