Förra måndagen dödades tre personer i en skjutning på Drottninggatan i Malmö. Efter det har flera skottlossningar skett.
Förra måndagen dödades tre personer i en skjutning på Drottninggatan i Malmö. Efter det har flera skottlossningar skett.

Två nya skjutningar i Malmö de senaste dagarna. Detta efter en junimånad med fyra misstänkta mord i skottlossningar. Nu utreder polisen de eventuella kopplingarna mellan fallen.

De brutala skjutningarna avlöser varandra i Malmö – och polisen står till synes handfallna.

I ännu en skjutning under tisdagen den 3 juli miste en man livet och två personer vårdas för livshotande skador.

– Vi är bekymrade för vi ser ju en eskalering individer emellan och det är nästintill omöjligt för oss att brottsförebygga bort detta, sa polisen Eva-Gun Westford på polisen i Region Syd till Aftonbladet.

– Det här är personer som är kränkta sinsemellan och det är otroligt svårt för oss att undvika detta. Det är en svår situation som vi naturligtvis ser mycket allvarligt på, fortsätter hon.

I och med att det är sommar och semestertider går polisen nu på knäna.

– Vi har några veckor framför oss där vi kommer att få vända på varenda resurs vi har för att få det att gå ihop.

Eskalering

De senaste dagarnas eskalering följer en lång rad skjutningar under sommaren.

Den började med trippelmordet i centrala Malmö 18 juni. Någon avlossade mellan 15 och 20 skott, enligt ett vittne som Aftonbladet pratat med, vid ett internetkafé på Drottninggatan. Sex personer skottskadades i händelsen, varav tre personer senare avled av sina skador.

LÄS MER: Extra bevakning på sjukhuset efter skottlossningen

Tre dagar senare inträffade en ny dödskjutning vid Lindängens centrum i Malmö. Offret var en 24-årig man och polisen kunde några timmar efter skjutningen gripa tre personer, som Aftonbladet var tidiga med att rapportera. Samtliga anhölls misstänka för mord.

Under midsommarnatten kom en 19-årig man in till akuten vid sjukhuset i Malmö efter att ha blivit skjuten i ryggen. Mannen överlevde och klarade sig utan allvarliga skador på grund av att han vid tillfället för skjutningen bar en skottsäker väst.

Enligt polisen ville mannen inte medverka i polisutredningen, och uppgav inte heller var någonstans som händelsen inträffade. Polisen fortsätter att utreda ifall morden har någon koppling.

Anhållna släpptes

Tre personer som suttit anhållna för skjutningen vid Lindängens centrum släpptes senare.

– Vad exakt som ligger i den bedömningen vill jag inte gå in på mer än att det inte fanns förutsättningar att häkta dem, sa Jeanette Sprimont, åklagare och förundersökningsledare till SVT.

Misstankarna mot männen kvarstår dock.

LÄS MER: Tre släppta efter mordet i Malmö – polisen kallar in förstärkning

DN rapporterade även att polisen kallar in förstärkning från Nationella operativa avdelningen och övriga polisregion Syd.

– Vi behöver det, vi är ganska mycket på knäna. Det var också många som gick på semester i torsdags så vi kommer att ta ett nytt tempo när det gäller utredningen i morgon. Vi är hårt ansträngda, sa Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd, tidigare till DN.

 

 

Ännu en skjutning på midsommarafton

På midsommarafton strax före 06-tiden skedde ytterligare en skottlossning, denna gång i Kristianstad i Skåne. En person skadades och vårdas på sjukhus för allvarliga men ej livshotande skador. Polisen har ingen gripen eller misstänkt för händelsen som rubriceras som försök till mord. Enligt polisen har händelsen ”lokala kopplingar”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset