Sex med robotar väcker heta känslor.
Sex med robotar väcker heta känslor.

I framtiden kommer vi inte förvånas över att någon har sex med en robot – det kommer att vara lika vardagligt som det är i dag att läsa en e-bok eller spela tv-spel. Det hävdar forskare som deltog i Londonkonferensen ”Sex and love with robots”. Men robotsex är inte okontroversiellt – tvärtom väcker frågan många frågor och heta känslor.

”Sex and love with robots” är en vetenskaplig konferens – tredje i ordningen – där forskare från olika delar av världen presenterar sina vetenskapliga rön för andra forskare, journalister och övriga nyfikna.
Konferensen ägde rum strax före jul och skulle egentligen hållits på ett universitet i London, men Daily Mail rapporterade att konferensen utsatts för terrorhot och därför fick den flyttas till en grekisk-ortodox kyrka.

Även innanför konferensens väggar väcktes många heta känslor. En stor diskussion gäller robotarnas rättigheter. Till exempel beviljade Saudiarabien 2017 medborgarskap till den humanoida roboten Sophia, och därmed blev hon den första roboten som fått ett sådant.
David Levy, författare till boken ”Love + sex with robots”, tror att vi kommer ha såväl sex- som kärleksrelationer med robotar.
– Om 100 år kommer vi att kunna skaffa barn med en robot, sa han i sitt tal på konferensen.
Detta skulle ske genom att man via ett chip injicerar robotgenetisk kod i hudceller, och än återstår en del forskning att göra inom stamceller, bio/nanoteknik och robotgenetik.

LÄS MER: Här är svenskarnas fem bästa sexleksaker

Kathleen Richardson, professor i robotetik, var ytterligare en av talarna på konferensen. Hon driver en kampanj emot sexrobotar och menar att mänskliga relationer i allmänhet och kvinnors sexualitet i synnerhet exploateras genom robotsex.
– Det blir så eftersom sexroboten efterliknar en kvinna, ser ut, talar och på sätt och vis känns som en kvinna – och ju mer tekniken utvecklas desto mer kommer män att tro att de har sex med en riktig kvinna. Då är steget inte långt till att behandla en kvinna på samma sätt, säger Kathleen Richardson.

Än så länge finns inga studier på hur sexuella möten mellan människa och robot skulle påverka våra mellanmänskliga relationer. Men ämnet togs upp flera gånger, med frågor som: Vilket moraliskt ansvar har vi för sexrobotarna? Om vi skulle få djupa relationer till människoliknande sexrobotar, måste vi då också se till att ge dem ett schysst bemötande? Och i så fall: Borde det bara gälla sexrobotarna? En android som arbetar inom industrin 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan – borde inte den ha fackliga rättigheter? Robotdebatten har bara börjat!

LÄS MER: Hon håller kurser i oralsex – med hjälp av frukter

Så många lockas av sex med robot

* Enligt en amerikansk studie genomförd av YouGov kunde 9 procent av de tillfrågade kvinnorna tänka sig att ha sex med en robot.
* 14 procent av männen kunde tänka sig att ha sex med en robot.
* 32 procent av alla tillfrågade ansåg att sex med en robot var otrohet, medan nästan lika många – 33 procent – ansåg att det inte var otrohet.

Källa: YouGov/Robot Sex


Sexolog Suzann Larsdotter från RFSU i samtal med David Levy, författaren till boken ”Love + sex with robots”, som på konferensen talade om att han tror att vi i framtiden kan skaffa barn med robotar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset