Från och med årsskiftet blir det dyrare med tv.
Från och med årsskiftet blir det dyrare med tv.

Höjningen av radio- och tv-avgiften med 2,6 procent föreslogs i regeringens budget – i dag klubbades förslaget igenom i riksdagen. Beslutet innebär att din avgift blir 60 kronor högre från och med årsskiftet.

Om du äger en tv är du enligt lag skyldig att betala tv-avgift. Men allt färre har tv vilket är bakgrunden till att avgiften nu höjs.

– Tv-innehavet sjunker bland hushållen. I de yngre grupperna är tv-innehavet betydligt lägre i dag, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, som ansvarar för tv-avgiften, till Expressen.

Förslaget om en höjning kommer från regeringens budgetproposition och innebär att radio- och tv-avgiften höjs med 60 kronor till 2 400 kronor per år från den första januari 2018.

LÄS MER: Så många betalar tv-licens

Anledningen är att det så kallade rundradiokontot, det konto som fördelar pengar till SVT, Sveriges Radio och UR, går med underskott.

– Därför behöver avgiften höjas om vi vill ha ett fortsatt starkt public service, något som det finns ett brett stöd för, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, till Expressen.

Avgiften har höjts flera gånger under de senaste åren, förra gången i år med 124 kronor och dessförinnan med 140 kronor under 2015.

Men snart lär det vara stopp för höjningarna – public service-kommittén har föreslagit att tv-licensen slopas och ersätts med individuell public service-avgift, alltså en skatt, från och med 2019.

Enligt kommitténs förslag ska tv-skatten hamna på högst 1 308 kronor per skattebetalare.

LÄS MER: Förslaget lämnat: Dagens tv-licens skrotas – ersätts med ny skatt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset