När Metro når Lisa Haag har hon behövt stanna hemma från jobbet med sonen eftersom "dagen inte löste sig".
När Metro når Lisa Haag har hon behövt stanna hemma från jobbet med sonen eftersom "dagen inte löste sig".

Lisa, 25, börjar jobbet som lastbilschaufför vid 06.30. Hon är ensamstående och behöver därför lämna sin son Emil på förskola tidigt. Men ingen av förskolorna i Södertälje kan ta emot honom då. Nu riskerar Lisa att förlora jobbet.

Lisa Haag, 25, från Södertälje kämpade med att ta lastbilskörkort. Det kostade henne både tid och pengar. Av de tolv som kom in på lastbilsutbildningen var hon en av tre som fick jobb via praktiken – något hon är väldigt glad över.

– Jag kör lastbil och byggena öppnar halv sju och jag måste vara på plats till halv sju. Eftersom jag utgår från Södertälje tar det tid att komma fram ibland. Det är viktigt att man är på plats när man börjar annars stannar bygget, säger Lisa Haag.

Trots att hon har fast jobb i Tumba är hennes situation besvärlig, skriver Länstidningen Södertälje, som först uppmärksammade Lisa Haags situation. Hon är ensamstående och måste gå upp tidigt för att lämna sonen Emil, 4, på förskola vid 05.30. Men ingen förskola i Södertälje är öppen då. De öppnar en timme senare.

Det har gjort att hennes arbetsgivare antagligen inte kan ha henne kvar.

– Han har gjort allt för att hjälpa till för att hitta lösningar. Han har i princip sagt: Finns det ingen lösning att jag kan vara till jobbet halv sju så fungerar det inte.

Det gör att Lisa Haag måste lämna Emil hos sin mamma eller syster som sen får ta honom till förskolan. Eller, som när Metro pratar med henne, stanna hemma. Hennes ekonomi är skral. Jobbet behövs.

– Alla Emils rutiner är som bortblåsta, det har förskolepersonalen påpekat. Det är kanske dags att tänka om, säger Lisa Haag.

Någon dagmamma som öppnar tidigt nog finns inte heller. Hennes önskan är att kommunen på något sätt kunde hjälpa att ta hand om Emil från halv sex. Men kommunen säger nej.

– I Södertälje så öppnar vi förskolorna halv sju. Sen kan man söka dispens, men från klockan sex tidigast. Tidigare än så går inte. Har man behov av att lämna sitt barn tidigare har vi en förskolenhet (Oxbacken) som har dygnet runt-omsorg. Då får man ställa sig i kö till den förskolan, säger Susanne Fritz, verksamhetschef för förskolorna i Södertälje, till Metro.

Men för att Lisa Haags son ska få plats där måste hon köa till augusti. Samtidigt tycker hon det känns onödigt att ta upp en nattplats när hon bara behöver en halvtimmes hjälp.

– Jag förstår dilemmat, säger Susanne Fritz. Hon skulle kunna ha barnet på Oxbacken och att någon tar barnet klockan åtta till en annan förskola. Jag förstår att det inte är ultimat på något sätt. Det är klart att för den enskilda individen så blir det ett problem, men det är svårt får en kommun att tillgodose alla individuella människors behov.

Lisa Haag tror inte att hon är ensam om att ha det här problemet. Hon vill gärna framhäva en motion som lades fram i riksdagen i oktober 2013. Där skriver 13 socialdemokrater att det är en jämställdhetsfråga att ha tillgång till barnomsorg på obekväm arbetstid. Samt att knappt hälften av landets kommuner erbjuder det i dag.

– Hon skulle ju också kunna ha bott i en kommun som inte alls erbjuder omsorg på obekväm arbetstid, säger verksamhetschefen.

Susanne Fritz framhäver dock att kommunen överblickar trycket som finns på att utöka barnomsorgen på obekväm arbetstid.

– Det är inget akut tryck på platserna, vi tittar på det här med jämna mellanrum. Om vi kommer att ha ett jättetryck måste vi se över situationen och ta det till politiken, säger Susanne Fritz.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset