Tänka sig. Att föda barn i Sverige är lite som att spela rysk roulette. Jämställdhet är ju fint på pappret, men jag kan lova att er om det vore män som klämde fram ungar så hade den svenska förlossningsvården inte sett ut som en möglig schweizerost.

För några månader sedan skrev jag en text här som lovade att det skulle bli "ett jävla liv" om man tummade mer på födande kvinnors trygghet och säkerhet. Nu är vi där. Ett jävla liv-stadiet. Inte bara barnmorskor har fått nog och allierar sig i proteströrelser, även vanliga kvinnor lackar ur i organiserad form. I skrivande stund stöds "Födelsevrålet" av tusentals i sociala medier. Så kallat vanligt folk som fått nog.

Vad är det då det gapas och gnälls om?

► LÄS MER: Cissi Wallin: "Sluta dalta med tafsande grottmän på krogar och badhus"

Stockholms läns landsting ska trolla fram uppemot 4 000 nya förlossningsplatser till hösten. Annars får väl morsor föda på en presenning i vardagsrummet. Nyligen ville folkvalda stänga BB i Sollefteå men efter högljudda protester lades planerna på is. Dock ska födande kvinnor i regionen behöva stå ut med "sparpaket". Förlossningen i Karlskoga kommer antagligen att stängas under tio veckor i sommar, så då får man knipa extra bra i bilen till ett annat BB flera mil bort. Och i Göteborg finns i nuläget 88 BB-platser fördelat på fem avdelningar, fast snart finns det bara fyra, då en av avdelningarna på Mölndals sjukhus lägger ner. Man siktar också på att nyförlösta kvinnor ska "åka hem tidigare".

Vi var nästan en vecka på BB. Jag hade aldrig pallat att bli hemskickad efter tolv timmar. Hade någon försökt tvinga mig hade jag och mina läckande juver kedjat fast oss vid sängen i rum nio. Varför ska vi stå ut med det här? Det blir mer och mer uppenbart att våra landstingspolitiker skiter högaktningsfullt i blivande mammors och små bäbisars hälsa och säkerhet. Varför gör man annars såhär?

För några år sen födde en tjej från min gamla hemstad Uddevalla barn i bagageutrymmet på familjens bil, vid vägrenen på E6:an. Det hade varit fullt på BB på Näl i Trollhättan (Uddevalla BB där jag är född är stängt sedan många år) så paret hade tvingats köra mot Göteborg. Halvvägs kunde Annie-Lott inte knipa längre. Tack och lov gick det bra. Men vad hade hänt om bäbisen fötts med låg puls, navelsträngen runt halsen?

► LÄS MER: Cissi Wallin: "Sluta svartmåla oss med adhd – så svårt är det inte att vara lite positiv"

Är detta värdigt ett välfärdsmecka som Sverige, folkhälsominister Gabriel Wikström? Och börja inte flumma om "stora utmaningar" nu. Sluta jiddra, börja trolla!

Om några år planerar vi vårt andra barn. Och då är det bäst för ansvariga politiker att allt är top jävla notch. Annars får de en hormonstinn och skitförbannad tvåbarnsmorsa som stövlar in på jobbet och ställer till ännu mer av ett jävla liv. Troligtvis kommer jag inte ensam. Ty man skola aldrig underskatta hormonstinna lejonmammor och deras vrede.

+ Vill du engagera dig i kampen för en värdig förlossningsvård? Kolla in "Födelsevrålet" och "Barnmorskeuppropet"!

- Fega och loja politiker som inte ens kan styra upp en fungerande vård åt "pöbeln". Skämmes!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset