Den 1 april 2015 publicerade Arbetarbladet i Gävle en ”exklusiv artikel” där den moderate politikern Lars Beckman, som gjort sig känd för sina utspel på Twitter, ”kom ut som konstprojekt”. Artikeln, som redan är en modern klassiker, togs förstås med en nypa salt eftersom det just var första april – dagen där alla journalister uppmuntras att vara lite extra svajiga med sanningen.

► LÄS MER: Här är skrönorna som sprids av svenska viralsajter
Följaktligen uppmuntras också den läsande allmänheten att vara lite extra kritisk under första april, och det har i praktiken blivit en folksport att hitta felaktiga artiklar och sedan visa upp dem för vänner och bekanta i försök att skryta med sina källkritiska färdigheter. 2017 ser visserligen ut att bli lite annorlunda. Flera tidningar har valt att skippa aprilskämt, det sprids redan så mycket lögner i sociala medier resonerar man. Aprilskämt lär dock ändå förekomma i de flesta tidningar.

Och varför kan det inte vara så varje dag? Artiklar som är missvisande, tvetydiga eller rent utav falska publiceras dagligen – från mer oskyldiga fel som att en person som inte haft något direkt med Donald Trump att göra kallas för Trumps ”toppstrateg” till helt felaktiga artiklar som påstår att en ”sjöjungfru” hittats i Polen.  Eftersom medierna sällan tydliggör när de haft fel utan blott ändrar utan en anmärkning är det också svårt att veta när fel faktiskt har begåtts.

Det finns webbsidor vars hela affärsidé bygger på att publicera felaktiga artiklar med syfte att jaga klick, men eftersom källkritiken sällan är en prioritet som under första april delar vi artiklarna ändå. Detta trots att artiklarna ofta sprider fördomar, felaktig forskning eller ”lifehacks” som i vissa fall är farliga.

Det går förstås inte att hindra medier och webbsidor från att sprida falsk information. Det vi däremot kan göra är att uppmana fler människor att tänka källkritiskt.

Så varför inte göra varje dag till första april? Då kommer människor i alla fall ha ett mer källkritiskt tänkande i grunden eftersom de kommer veta att åtminstone en historia på varje webbplats är falsk.

Första april är ju trots allt i praktiken inte lurandets dag, utan en källkritikens dag. För den vi uppmärksammar den 13 mars är ju inte nog.

► LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset