Han ska öppna Sveriges första gaymoské
Han ska öppna Sveriges första gaymoské

Det finns inte en enda moské i Sverige där homosexuella kan känna sig välkomna. Det anser poeten Mohamed Omar. Nu ska han starta Sveriges första homovänliga moské.

Många muslimer är öppna och moderna, men de är inte organiserade. I stället är de muslimska organisationerna i Sverige konservativa.
Så skriver kulturskribenten och poeten Omar Mohamed på sin blogg, där han förklarar att han tänker starta landets första gaymoské.

"I Uppsala har jag och mina vänner bestämt oss för att öppna Sveriges första homovänliga moské. Den ska också aktivt verka för att främja lika rättigheter för män och kvinnor. Ingen könssegregering!", skriver Omar Mohamed.
– Det är lågt till tak i de moskéer som finns i Sverige i dag. Det är så mycket man inte kan prata om, säger han till metro.se.
– Det handlar till exempel om utomäktenskapliga relationer, pojk- och flickvänner och homosexualitet. 

Unga muslimer i Sverige känner inte igen sig i de konservativa organisationernas värderingar, enligt Omar. Han hoppas att den kommande moskén ska lyfta fram feministiska och moderna tolkningar av islam.
– Det är ofta alldeles för lite kultur, poesi och debatt. I moskéerna i dag är det nästan alltid en imam som står och predikar. Unga känner sig inte hemma i sådana organisationer.

I nästa vecka ska Omar och omkring tio andra personer starta en förening som ska driva den nya moskén. Den första stora utmaningen blir att hitta en lokal. När moskén kommer öppna är i nuläget oklart.

Tidigare har Ardeshir Bibakabadi, ledare för föreningen Homan, skrivit på SVT:s debattsida på nätet att han vill starta en gaymoské i Göteborg.

Bibakabadis idé kommer bland annat från Paris, där en homovänlig moské redan har öppnats. Även Omar Mohamed är inspirerad av progressiva moskéer i Europa. 
– Det är roligt att de är på gång i Göteborg också. Men vi vill såklart vara först. Det är ju en chans att skriva historia, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset