Färsk fisk, som sill, innehåller omega-3 – men se upp, det förstörs snabbt.
Färsk fisk, som sill, innehåller omega-3 – men se upp, det förstörs snabbt.

Populärt kosttillskott kan göra dig sjuk

HÄLSORISKER. Bland dagens träningsaktiva har omega-3 blivit ett av de absolut vanligaste kosttillskotten. Försäljningen ökar kraftigt och man kan numera hitta en uppsjö av olika varianter.
Vi köper omega-3 för att det ökar vår fettförbränning och förbättrar våra träningsresultat och vår allmänna hälsa.
Och visst håller jag med, det är en otroligt viktig komponent i vår dagliga diet. Det finns dock stora hälsorisker, som de flesta inte känner till. Omega-3 blir väldigt onyttigt om det behandlas fel.

När vi är ute och fiskar lägger
vi snabbt ner fångsten i antingen is eller en hink med kallt vatten. Vi vet att fisken annars inom 10–15 minuter kommer att börja lukta illa. Denna distinkta fisklukt orsakas till stor del av att fiskoljan börjat oxidera, det vill säga förstöras.
Fiskolja som säljs i form av kosttillskott är alltså väldigt känslig. Den förstörs av ljus, hög temperatur och syret i luften. Välj därför alltid en omega-3-olja som hittas i mörka förpackningar och som förvaras i kylskåp även innan du har öppnat förpackningen.

Riskerna med en förstörd omega-3-olja är många. Dess positiva tränings- och hälsoeffekter försvinner, samtidigt som det belastar immunförsvaret och du riskerar att bli sjuk oftare. Cellerna blir skadade och kan orsaka allt från rynkig hud till hjärtinfarkter.
I dag finner vi omega-3 i allt från kapslar och bröd till hudkrämer. Genom att använda sitt sunda förnuft kan man konstatera att tillsättandet av omega-3 till bröd, som måste gräddas i ugn, förstör oljan och därmed blir en hälsofara.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset