På årsdagen efter terrordådet på Drottninggatan kommer den polisiära närvaron öka i Stockholm.
På årsdagen efter terrordådet på Drottninggatan kommer den polisiära närvaron öka i Stockholm.

På årsdagen efter terrordådet på Drottninggatan kommer ett flertal minnesceremonier hållas Stockholm, och polisens säkerhetsarbete kommer att vara omfattande. Bland annat införs flygförbud, samtidigt som polisen kommer bära tyngre vapen än normalt.

På årsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm, där Rakhmat Akilov kapade en lastbil och körde ihjäl fem personer, kommer säkerhetsarbetet i staden att vara omfattande.

Bland annat kommer flygförbud införas, och patrullerande polis kan komma att bära förstärkningsvapen. Det innebär att poliserna bär automatvapen i stället för handeldsvapen.

LÄS MER: Ett år efter terrorn på Drottninggatan: Det har hänt sedan dess

Anledningen till det ökade säkerhetsläget är att ett antal minnesceremonier kommer att hållas på flera håll i Stockholm under lördagen. Dels arrangerade evenemang i Adolf Fredriks kyrka och i Kungsträdgården, men också spontana ceremonier på flera håll, tror polisen.

– Vi kommer att jobba mycket med synlighet och för att arrangemangen ska kunna genomföras på ett tryggt sätt. Om man ser en polis med förstärkningsvapen så är det inget konstigt egentligen. Vi har dem för att kunna avbryta alla typer av händelser och brott på ett bättre sätt och det ska ses som trygghetsskapande åtgärder, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

Flygförbud kommer även att införas över stora delar av Stockholm under lördagen. Drönare och modellflyg och liknande får inte framföras i luftrummet över innerstan mellan klockan 11 och 17. Undantaget råder för reguljärtrafik till och från Bromma och Arlanda samt polis- ambulans- och militärflyg.

– Vi har fått in en del ansökningar om att filma över staden med drönare och dylikt under lördagen men alla som sökt har fått avslag, säger Mats Eriksson.

LÄS MER: 11-åriga Ebba dog i terrordådet – nu skapar hennes pappa minnesfond

Enligt polisen kommer trafikläget för fordon på marken att vara normalt under lördagen, och inga vägar kommer att stängas av.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset