Stephen Bannon, kampanjchef hos Donald Trump, och nu utsedd till rådgivare i Trumps kommande regering.
Stephen Bannon, kampanjchef hos Donald Trump, och nu utsedd till rådgivare i Trumps kommande regering.

Han har beskrivits som en hänsynslös karriärist och en av de farligaste personerna inom amerikansk politik.Nu tar den förre investmentbankiren och filmproducenten Steve Bannon plats i maktens korridorer.

Efter en hätsk men framgångsrik presidentvalskampanj har USA:s blivande president Donald Trump utsett sin kampanjchef till sin närmaste rådgivare i Vita huset. Som Trumps chefsstrateg blir Bannon en av USA:s mäktigaste män, till delar av den amerikanska högerns belåtenhet.

Trump själv beskriver Bannon som en "väldigt kvalificerad ledare". Men utnämningen väcker skarp kritik och oro hos såväl demokrater som republikaner.

"Den rasistiska, fascistiska extremhögern är representerad bara fotsteg från Ovala rummet", twittrade den republikanske politiske rådgivaren John Weaver efter utnämningen.

Lämnade militären

62-årige Bannon har en minst sagt vindlande karriär bakom sig. Född i en arbetarklassfamilj i Norfolk i Virginia tog han värvning i marinen efter att han gått ut college.

Under fyra år tjänstgjorde han utomlands på en jagare och kom bland annat att delta i den amerikanska insatsen under gisslankrisen i Iran 1979. Den var enligt Bannon så illa förberedd att han tappade förtroendet för den dåvarande presidenten Jimmy Carter.

Han lämnade militären och började studera på Harvard Business School. Efter examen fick han jobb på investmentbanken Goldman Sachs och 1990 startade han eget investmentbolag. Han valde tidigt att satsa pengar i medie- och filmbranschen och genom framgångsrika tv-serier som Seinfeld arbetade han upp en förmögenhet.

Gjorde dokmentärer

När han 2004 gjorde en hyllningsdokumentär om sin politiska idol, ex-presidenten Ronald Reagan, fick den konservativa högern upp ögonen för honom. Han blev en flitig gäst hos tv-kanalen Fox News och gjorde flera dokumentärer om den konservativa Tea Party-rörelsen.

Parallellt hade en annan uppstickare i mediebranschen, Andrew Breitbart, lanserat ett nätverk av bloggsajter med det övergripande syftet att utmana traditionella "liberala" medier. När så Breitbart plötsligt dog i en hjärtattack 2012 klev Bannon in och tog över rodret.

– Han drev den i mycket mer hårdför högerinriktning. Tidigare var Breitbart starkt konservativ, men inte med rasistiska och xenofobiska inslag, säger Christian Christensen, professor i journalistik med inriktning på amerikanska medier.

"Antisemiter och rasister"

Bannon har själv beskrivit Breitbart News som en plattform för den så kallade "alt-right"-rörelsen, som anklagats för kopplingar till vit makt-grupper.

Bakom Breitbart står en löst sammanknuten grupp av "vita nationalister och oblyga antisemiter och rasister", enligt Jonathan Greenblatt, chef för organisationen Anti-Defamation League.

– Det är en sorgens dag när ledaren för en sådan sajt får en framstående position i 'folkets hus'", säger Greenblatt.

När nyhetssajten uttryckligen tog ställning för Donald Trump hoppade flera medarbetare av. En av dem, redaktören Ben Shapiro, beskriver Bannon som en "smartare version av Trump", som hänsynslöst utnyttjar andra för att klättra i karriären.

Som mångårig affärsman och filmproducent är Bannon på sätt och vis en del av det etablissemang han attackerar.

– Han har en väldigt intressant bakgrund och en uppenbar förståelse för hur man fångar medieuppmärksamhet, genom att blanda in kändisinnehåll. På det sättet liknar han Trump, säger Christian Christensen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset