Restaurangchef Steven Ostroth tar emot beställningar på en så kallad taco truck i New Jersey i USA. Arkivbild.
Restaurangchef Steven Ostroth tar emot beställningar på en så kallad taco truck i New Jersey i USA. Arkivbild.

Kommer USA att översvämmas av "taco trucks" om Demokraternas Hillary Clinton, blir president? Och om så sker, är det verkligen dåligt för ekonomin?Varningen, utfärdad av republikanen Donald Trumps spansktalande anhängare, har blivit en snackis i USA.

Det var i en intervju med tv-kanalen MSNBC häromdagen som Marco Gutierrez, grundare av Latinos for Trump, fällde uttalandet om de mobila krogarna i ljuset av Trumps hårdföra migrationspolitik. Trump vill bygga en gränsmur mot Mexiko, har varnat för att mexikaner är "knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän" och hotat att deportera landets cirka elva miljoner papperslösa migranter, de allra flesta från Latinamerika.

"Yummie"

– Min kultur är mycket dominant. . . och det orsakar problem. Om man inte gör något åt det kommer det att stå taco trucks i vartenda gatuhörn, sade Gutierrez i tv-intervjun.

Uttalandet spreds som en löpeld i sociala medier under hashtaggen #TacoTrucksOnEveryCorner. Det välkomnades av vissa med ord som "yummie" och "smaskens".

Men tidningen The Washington Post tog utsagan mer på allvar och räknade på de ekonomiska effekterna: Med stöd av siffror från Transportingenjörernas institut beräknas antalet gatuhörn med stoppljus i USA till 322 000. Mellan dessa uppskattas i genomsnitt nio "vanliga" gatuhörn ligga. Det skulle ge cirka 3,2 miljoner hörn att ställa rullande restauranger i. Och om varje tacobil har tre anställda skulle 9,6 miljoner nya jobb skapas – och arbetslösheten i princip nollas, enligt tidningen.

Vinst i Kansas?

Dessutom kan tillskottet av rullande restauranger ge trevliga ekonomiska sidoeffekter, såsom underhållsarbete av bilarna och ökad försäljning av drivmedel. Tidningen reserverar sig dock för att det redan finns flera miljoner mobila restauranger i landet, och att det skulle vara svårt att gå med vinst i glest befolkade delstater som Kansas.

Trumpkampanjen har inte kommenterat tidningens beräkningar.

Ana Venegas/AP/TT
En spansktalande anhängare till Republikanernas Donald Trump i Kalifornien. Trump förordar en hård migrationspolitik och vill bygga en gränsmur mot Mexiko. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset