Ny statistik från Valueguard visar på högre priser för bostadsrätter i Stockholm.
Ny statistik från Valueguard visar på högre priser för bostadsrätter i Stockholm.

Det pratas mycket om nya prisfall på bostadsmarknaden. Men pinfärsk statistik som Metro tagit del av visar på ett motsatt resultat där priserna för bostadsrätter i Stockholm är på väg uppåt.

Den nya statistiken visar på en uppåtpekande trend när det gäller bostadsrätter i Stockholm. Under april månad har priserna ökat med 1,7 procent och jämfört med tre månader sedan ligger ökningen på 0,5 procent.

Den färska statistiken är baserad på mäklarnas egna inrapporterade priser från försäljningar, och har endast två veckors fördröjning jämfört med andra sajter som till exempel Hemnet, som ofta har upp mot en månads resultatfördröjning.

– Vi har det mest aktuella underlaget från Svensk Mäklarstatistik. Det kommer från fastighetsmäklarna när de gör sina affärer. Vi använder oss sedan av en metod för att beräkna hur marknaden förändras och har en analysmodell som tar hänsyn till vilka bostäder som säljs utifrån till exempel storlek och läge. På så vis får vi en mer träffsäker bild på hur priset på en bostad har förändrats, säger Lars-Erik Ericson, vd på analysföretaget Valueguard.

I både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rapporteras det om en fortsatt osäkerhet på bostadsmarknaden, och i synnerhet för bostadsrätter. Där rapporterar man bland annat om en nedgång i antalet sålda bostadsrätter, och att priserna är oförändrade i Storstockholm och Storgöteborg. Resultatet baseras på en jämförelse mot april månad förra året. Enligt mäklaren Nermin Kuljanin är det inte en relevant jämförelse då priserna denna månad i förra året sköt i höjden.

LÄS MER: Mäklaren om bostadsmarknaden: ”Helt sjukt just nu”

– Jag tycker definitivt inte att man märkt av en nergång. Förra året låg marknaden som högst i denna månad, och nu håller marknaden på att vända och är på väg uppåt igen, även om vi inte är där vi var förra året, säger Nermin Kuljanin på Fantastic Frank.

Kuljanin menar att den nya statistiken som Valueguard presenterade under onsdagsmorgonen är den mest riktiga, eftersom mäklarna själva rapporterar in slutförda affärer där, samma dag som kontrakt skrivs.

– Jag tycker statistiken visar hur det sett ut på marknaden de senaste veckorna. Man ser positiva tongångar med fler spekulanter på visningarna och framförallt lättare att göra affärer, säger Nermin Kuljanin, mäklaren på Fantastic Frank.

LÄS MER: Kris för lyxbostadsmarknaden – exklusiva lägenheter står tomma

Vad den nya uppgången för bostadsrätter i huvudstaden beror på, kan enligt Kuljanin vara att hysterin kring amorteringskravet – som trädde i kraft i mars i år – nu har lagt sig.

– I Stockholms innerstad ser vi fortfarande en jättestor efterfrågan på bostadsrätter. Utbudet har blivit med begränsat men efterfrågan är fortfarande stor och köpare har återigen börjat känna sig trygga att vilja gå in i bostadsmarknaden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset