Skådespelaren Melinda Kinnaman är årets O'Neill-pristagare.
Skådespelaren Melinda Kinnaman är årets O'Neill-pristagare.

Skådespelaren Melinda Kinnaman är årets O'Neill-pristagare. – Jag var på väg att smita härifrån fyra gånger. Jag skulle egentligen repetera nu för jag spelar i kväll, säger en överraskad Melinda Kinnaman.

Melinda Kinnaman tilldelas O'Neill-priset för att hon "visar oss att människan alltid är någon annanstans, olika sig i varje ögonblick. Hon vet att människan blir till i sina ytterpunkter, vid gränsen till det vi inte vet", enligt juryns motivering.

Kinnaman beskrivs även med elementära egenskaper – "hon är vindens skiftningar, vattnets svalka, beständig som bly".

– Det är jättevackert eftersom det låter som att det är en skådespelare med en väldig bredd och tillgång till allt möjligt, säger Melinda Kinnaman.

För närvarande spelar hon monologen "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva", baserad på Ann Heberleins självbiografiska bok, på Dramaten. Fem föreställningar återstår i höst, sedan ska Melinda Kinnaman vara tjänstledig från Dramaten i ett och ett halvt år och bland annat fortsätta som rollfiguren Inger Johanne Vik i TV4:s kriminalserie "Modus".

– Först ska jag göra andra säsongen av "Modus". Jag är gravid också, väldigt oplanerat och fantastiskt. Så i vår kommer jag också bli mamma på nytt och vara mammaledig.

Jessica Gow/TT
Årets O'Neill-pristagare Melinda Kinnaman gratuleras efter prisutdelningen på Dramaten.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset