Operation Gåsen ska stoppa knarket Här jobbar polisens narkotikaspanare med att söka upp och identifiera cannabispåverkade ungdomar i Söderort. Missbruket har krupit allt längre ner i åldrarna, enligt polisen.
Operation Gåsen ska stoppa knarket Här jobbar polisens narkotikaspanare med att söka upp och identifiera cannabispåverkade ungdomar i Söderort. Missbruket har krupit allt längre ner i åldrarna, enligt polisen.

Nu tar polisen nya krafttag mot cannabis-missbruket bland unga. På måndagen sjösattes därför Operation Gåsen av Söderortspolisen.

Operation Gåsen är namnet på Söderortspolisens årliga storsatsning där de tillsammans med socialtjänst, missbruksvård och andra organisationer under en månads tid har som mål att fånga upp så många cannabisrökande ungdomar som möjligt i södra Stockholm.

– Vi kommer att arbeta väldigt aktivt mot ungdomar och de som vi tror är under 18 år för att försöka hitta dem som kanske inte är kända av varken oss eller socialtjänsten sedan tidigare, säger närpolischef Lennart Paulsson. 

– På sätt hoppas vi kunna upptäcka ett missbruk så tidigt som möjligt och bota det, 

Polisen ska bland annat jobba med underrättelser och tips och regelbundet bevaka och spana mot stora knutpunkter som Liljeholmen, Gullmarsplan men även parker och skolor kvällstid.

Enligt Lennart Paulsson har cannabismissbruket bland unga de senaste åren blivit ett växande problem som krupit allt längre ned i åldrarna.

– Vi träffar dem som är 12–13 år och som är inne i cannabismissbruk. Därför vill vi vid ett par tillfällen varje år satsa extra mycket mot det här, säger Lennart Paulsson.

”Det här är polisens kanske största akilleshäl”

Polisen genomför regelbundet olika satsningar men vad som sedan hände framkommer sällan eller aldrig.

Det menar kriminolog Jerzy Sarnecki som i en rapport från 2010 går till hårt angrepp mot hur polisens resultat från olika insatser redovisas.

Och enligt honom har inte mycket hänt sedan dess.

– Det här är polisens kanske största akilleshäl. De har alltid gjort sådan här satsningar och fortsätter att göra det. Men de dokumenterar dem inte särskilt bra och utvärderar dem ytterst sällan. Det innebär att de inte bygger kunskap, det är det som är det förskräckliga, säger Jerzy Sarnecki.

De så kallade mängdbrotten har varit en het fråga den senaste tiden. Enligt polisen har man nu lagt stora resurser på att komma tillrätta med bland annat bostadsinbrottsproblematiken.

Men enligt Sarnecki handlar det inte om enskilda insatser, utan om polisorganisationen i stort.

– Det här är ett jätteproblem som är jävligt besvärande, och problemet är styrningen av polisen. Vad man kan och behöver göra är att ganska ordentligt styra upp polisens verksamhet, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset