Liberalernas partiledare Jan Björklund och partikollegan Birgitta Ohlsson gör sitt bästa för att inte partiet ska verka splittrat. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund och partikollegan Birgitta Ohlsson gör sitt bästa för att inte partiet ska verka splittrat. Arkivbild.

En partiledare och en högt uppsatt politiker som nu gör sitt bästa för att skademinimera. Samtidigt råder det ingen tvekan om att det pågår en kamp om ledningen. Det är statsvetarna Svend Dahls och Jonas Hinnfors tolkning av det som nu händer inom Liberalerna.

– För Birgitta Ohlssons och Jan Björklunds respektive anhängare är det uppenbart att det är en ledarstrid, säger Dahl, som också är chef på Liberala nyhetsbyrån.

Svend Dahl tycker att det är en "påfallande defensiv" Birgitta Ohlsson som nu talar ut om vad som händer inom partiet. Hon verkar förstå att de senaste dagarnas händelser kan ha skadat det, och att hon är medskyldig. Både Ohlsson och Björklund har i intervjuer försökt tona ner konflikten, säger han.

– De försöker ta ett steg tillbaka och inte ge ett splittrat intryck. Att framstå som splittrade är det sista man vill.

Samlats på hög

Att Birgitta Ohlsson verkar förvånad över det som hänt är anmärkningsvärt, tycker Dahl. Hon borde ha kunnat räkna med det, som den kontroversiella politiker hon är. Ohlsson säger å sin sida att det inte är första gången hon kritiserat partiet på det här sättet. Men kanske är det just den upprepade kritiken som är problemet, enligt Dahl.

– Alla som jag pratat med inom Liberalerna säger att ja, upp till en viss gräns funkar det men när det ackumuleras år efter år tippar det slutligen över, säger han.

Det som händer nu stakar ut ett ideologiskt vägval för Liberalerna, anser Dahl.

– Någonstans är det den intressanta och avgörande frågan för partiet, vad ska man egentligen vara? I dag är man lite för många olika saker, vilket blivit tydligt de senaste dagarna.

Förtäckt hot?

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, finns det flera sätt att tolka Birgitta Ohlssons uttalanden. Ett sätt är att hon lämnar partiet om det inte tar den inriktning som hon önskar.

– I någon mening så kan man se det så. Man kan också se det som en signal till dem som tycker som henne, men som inte börjat agera för hennes linje, att det är dags för dem att visa sitt stöd. Annars lämnar hon.

Men enligt Hinnfors är det inte säkert att Ohlsson själv bestämt sig för vad hon vill. Något som kan bero på att det i nuläget är svårt att veta hur starkt stödet för henne egentligen är.

– Det hon säger är svårttytt. Hon säger nej till att bli partiledare i dag men håller dörren öppen.

Samtidigt är det tydligt att samarbetet inom partiets ledning måste förbättras, annars väntar splittring.

– Nog finns det där under ytan att till slut handlar det om personer som bär upp de här idéerna, och kan inte de samarbeta måste någon ändra sig eller lämna.

Ideologisk strid

Enligt Hinnfors måste både Björklund och Ohlsson vara medvetna om att frågan kring religiösa friskolor är en viktig fråga inom Liberalerna.

– Den är djupt ideologiskt laddad. Då skär man rakt in i liberalernas ideologiska hjärta.

I slutändan menar han att det handlar om att sätta en viss prägel på partiet och klarar man inte det så kan det bli tal om att byta ut personer. Hinnfors anser samtidigt att situationen kan komma att lugna ner sig och han påminner om att Björklund efter valet ifrågasattes som partiledare.

– Då fanns Ohlsson och Ullenhag med i spekulationerna men Björklund ville verkligen sitta kvar och så lugnade det ner sig. Det kan gå så den här gången också.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset