Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Regeringen tar sig an Sveriges utmaningar med full kraft, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).Oppositionen anklagar i stället regeringen för att blunda för utmaningarna och låna till reformer.

– Det är vad du inte säger som är mer talande än vad du säger. Du nämner inte utanförskapet, bidragsberoendet eller integrationsproblemen. Varför har ni så otroligt svårt att se de problem som nästan alla svenskar pratar om, frågar Moderaternas Ulf Kristersson när riksdagen debatterar budgeten.

Ulf Kristersson framhåller särskilt att stora grupper i dag inte kommer in på arbetsmarknaden. Finansministern lyfter fram de tio miljarderna till kommunerna som ett sätt att också ta itu med integrationsproblemen.

Låga pensioner

– Ska vi hålla samman Sverige så måste vi också få fler i arbete och det är också därför regeringen har ett så tydligt fokus på att få upp sysselsättningen och få ned arbetslösheten, och det är en politik som verkat, säger Magdalena Andersson.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt tar upp de låga garantipensionerna i Sverige.

– En kvarts miljon svenskar lever under EU:s fattigdomsgräns. Det är ovärdigt, säger han.

Även här anger Magdalena Andersson de tio miljarderna till kommunerna samt höjda bostadstillägg. Hon kritiserar också SD för att ha röstat nej till skattesänkningar för pensionärer.

Flexibel inställning

– Det är ytterligare ett exempel på Sverigedemokraternas flexibla inställning till sina vallöften, säger hon.

Centerns Emil Källström kritiserar regeringen för att passivt önska vad nästa regering ska göra, i stället för att göra något här och nu.

– Det är inte nu regeringen satsar på till exempel polisen utan nästa mandatperiod. Samma sak med miljöpolitik och infrastruktur, säger han.

Magdalena Andersson säger att polisen behöver utbildas och att anslagen därför ska ökas stegvis. Därtill gör polisen stora överskott som man får ta med sig till nästa år.

V nöjda

– Tar man ansvar så kan man inte göra allt på en gång, säger hon.

Kristdemokraternas Jakob Forssmed anklagar Magdalena Andersson för att vara "sjukt" nöjd. Han kritiserar regeringen för att inte göra något åt den "brutala tudelningen" på arbetsmarknaden och poliskrisen.

De borgerliga partierna utlovar budgetar som är i balans redan nästa år, vilket kräver besparingar och eller inkomstförstärkningar på cirka 11 miljarder kronor.

Vänsterpartiet är väldigt nöjd med genomslaget i budgeten, som man hävdar är ungefär 12 miljarder kronor per år.

Janerik Henriksson/TT
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.
Janerik Henriksson/TT
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.
Janerik Henriksson/TT
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset