Statsminister Stefan Löfven och nya gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström vid en presskonferens efter öppnandet av riksmötet i riksdagen.
Statsminister Stefan Löfven och nya gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström vid en presskonferens efter öppnandet av riksmötet i riksdagen.

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström (S) blir ny gymnasieminister. Hon har tidigare kritiserat såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar.– Det är modigt att utse en minister som tidigare tagit tuffa ståndpunkter, konstaterar hon själv.

I samband med riksmötets öppnande och efter att ha läst upp regeringsförklaringen meddelade statsminister Stefan Löfven att det blir Anna Ekström som tar över som gymnasie- och kunskapslyftsminister efter Aida Hadzialic (S), som avgick på grund av rattfylleri.

– Anna har en stor erfarenhet att samarbeta med olika aktörer. Hon har en betydande kännedom om dagens skolsystem och gedigen kompetens, sade Löfven på en presskonferens.

Viktiga uppgifter

Anna Ekström själv sade att hon ser fram emot att komma tillbaka till partipolitiken efter 15 års frånvaro. Hon var statssekreterare på näringsdepartementet 1998-2001.

– Jag tar emot det här uppdraget med en stor portion ödmjukhet. Jag hoppas att jag nu ska ha mycket att bidra med när jag återkommer till partipolitiken, sade hon.

Viktiga uppgifter för henne blir att lösa situationen för de nyanlända som kommit, att stärka läraryrkets attraktivitet och yrkesprogrammen, framhöll hon. Reaktionerna både från oppositionen och fackligt håll till valet av Anna Ekström var genomgående positiva.

Krafttag mot skattefusk

I sin regeringsförklaring lovade Stefan Löfven krafttag mot "skattefusk och aggressiv skatteplanering". Han inledde med problemen med växande klyftor och slog fast att jobb, skola och klimat ska prioriteras i regeringens politik.

– Politiken ska genomsyras av att Sverige ska hålla ihop, sade han.

Ett "mångårigt arbete påbörjas för att bryta segregationen", och ett nytt brottsförebyggande program ska skrivas. Satsningarna på polisen ska ökas, straffen för attacker mot blåljuspersonal ska skärpas liksom straffen för skadegörelse.

Apropå Natodebatten slog Löfven fast vad som gäller:

Nationell säkerhetsstrategi

– Vår säkerhetspolitiska linje ligger fast. Den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. I Sverige stärks försvarsförmågan, sade han och meddelade att regeringen under året kommer att söka brett stöd för en nationell säkerhetsstrategi.

Med anledning av den pågående debatten om lägre ingångslöner slog han även fast att Sverige ska konkurrera med kunskap – inte låga löner.

Under hösten kommer en infrastrukturproposition med "betydande" investeringar i drift och underhålla av väg och järnväg, som också byggs ut.

Mäns våld

– Tåget ska vara billigare än bilen och flyget, slog Löfven fast.

Regeringens hela budget, som presenteras den 20 september, ska genomsyras av jämställdhet, lovade Löfven. En ny strategi mot mäns våld mot kvinnor ska presenteras.

– Det ska inte vara upp till män att bestämma var kvinnor får vara, eller hur de ska klä sig, sade statsministern.

Han upprepade också löftet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder.

– Principen är enkel: det ska vara billigare att vara miljövän och dyrare att släppa ut, sade Löfven.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset