Jon "Orange" Westberg är det sista svenskhoppet i Hearthstone-turneringen på Dreamhack.
Jon "Orange" Westberg är det sista svenskhoppet i Hearthstone-turneringen på Dreamhack.

Med träffsäker uppladdning inför turneringen är Hearthstone-proffset Jon "Orange" Westberg den enda svensken som lyckats ta sig till kvartsfinal.

Läs alla artiklar från Dreamhack summer 2017 här

Att analysera, bedöma och hitta sätt att kontra metan är nyckeln till framgång i Hearthstone. Och för svenska proffset Jon ”Orange” Westberg verkar förberedelserna inför turneringen på Dreamhack ha blivit en fullträff.

– Det är alltid lite av en risk. Man förbereder sig inför ett visst meta och ibland gör man en felbedömning och ibland gör man rätt och då går det bra. Inför det här eventet så känner jag att vi har slagit huvudet på spiken, säger han när Metro möter honom mellan matcherna.

LÄS MER: Orange tips för att bli grym på Hearthstone

Bland trenderna i turneringen pekar den svenska stjärnan bland annat ut jade druid-leken som under tävlingen varit överraskande effektiv, tillsammans med uppstickaren Evolve shaman.

Vad är det som gör jade druid så effektiv just nu?

– Jade druid är väldigt effektiv för att mage är en av de populäraste lekarna och jade druid har en otroligt bra matchup mot vilken typ av mage som helst, förklarar Jon ”Orange” Westberg.

Båda lekarna fick därför också följa med Orange till Dreamhack och för de spelare som inte hade räknat med, framför allt, jade druids popularitet har det gått tungt, förklarar han.

LÄS MER: Fnatics HotS-lag: För mycket av spelet avgörs i draften

– Det var nog heller inte så förväntat att folk skulle ha med sig så aggressiva lekar för att de långsammare lekarna har en naturlig fördel just nu. Jade druid är troligtvis den bästa leken tillsammans med quest rogue för att vinna mot de långsammare lekarna, säger Westberg.

Oavsett hur rätt man träffar i uppladdningen till en turnering så dyker det alltid upp överraskningar.

– Jag blev lite förvånad över att vi har sett en så otrolig uppsving av murloc paladins, jag var inte alls beredd på att det skulle vara så mycket, men som tur är råkar min lineup ha väldigt lätt mot den typen av lek, säger den svenska stjärnan.

Kvartsfinalen  där Jon ”Orange” Westberg möter norrmannen Casper ”hunterace” Pettersen spelas 16:15 på lördagen.

LÄS MER: Quiz: Känner du till det här om svenska e-sportstjärnorna?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset