– Det måste bli svårare att bli ordningsvakt, säger Jenny Bengtsson.
– Det måste bli svårare att bli ordningsvakt, säger Jenny Bengtsson.

En film på två ordningsvakter som avvisar en kvinna från tunnelbanan har väckt kritik. Nu vittnar ordningsvakten och tidigare v-politikern Jenny Bengtsson om rasism och sexism inom branschen – och varför hon själv väljer att sluta.

Det var i början av 2016 som Jenny Bengtsson bestämde sig för att bli ordningsvakt. Hon hade tidigare varit med och förhandlat om lön och villkor för ordningsvakter genom sitt engagemang inom facket.

– Jag hade en bild av den branschen som en maschokulturbransch med rätt mycket inslag av rasism och sexism. Jag tänkte att det kan jag sitta och ha åsikter om utanför eller så kan jag hoppa in i branschen och vara en del av förändringen.

LÄS MER: Incidenten i tunnelbanan – det här har hänt

”Utbildningen var väldigt stressad”

Efter ett fysiskt test kort lämplighetsintervju togs hon in på utbildningen. Hon tyckte sig märka redan från start att utbildningen var alldeles för kort.

– Utbildningen var väldigt stressad. Alla moment i utbildningen hade behövt tre gånger så lång tid. Det var allt ifrån vem som stiftar lagar till hur man slår någon med batong. Det ska rymmas på 80 timmar.

LÄS MER: Hon lämnade Djurfront: “Det var en giftig miljö”

Något Jenny tyckte att man borde lagt mer tid på var frågor kring jämställdhet, jämlikhet och konflikthantering.

– Konflikthantering utifrån ett icke-våldsperspektiv, hur man pratar med människor och om man måste ingripa fysiskt, vilka avgränsningar kan man dra. Sådana delar fick alldeles för lite plats.

Ett moment Jenny kommer ihåg från kursen var batongövningarna.

– Kursdeltagare fick bilda ringar och så skulle man slå med batongen på en instruktör som hade mycket skydd. Det blev någon form av hejar-cirkel, det var ett jättemärkligt upplägg.

LÄS MER: Kinesisk turist krävde miljon efter fall i hotelldusch – förlorade i rätten

Rasism och sexism var vanligt

Jenny började arbeta som ordningsvakt vid olika nattklubbar i Stockholm. Hon berättar att rasism och sexism var vanligt förekommande.

– På ett ställe så kom det tjejer som såg ut att komma från något asiatiskt land. De kallades för “thaihoror”. Det var vanligt, säger Jenny och fortsätter:

–  Sedan är det den systematiska rasismen. Man skulle inte ha en viss klientel, framförallt inte mörkhyade i grupp för de skulle ju gå in och tafsa på tjejer och var dessutom kriminella.

LÄS MER: Instagramprofil åtalas för badkarsmord

Slutar som ordningsvakt

Jenny påpekar dock att hon har haft många bra kollegor, men tycker att utbildningen och yrket måste ändras för att få bukt med de problemen som finns.

– Det måste bli svårare att bli ordningsvakt. Det måste göras fler lämplighetsbedömningar. Utbildningen måste bli mycket längre. Det räcker inte med två veckor för att sedan utöva den makt man får.

LÄS MER: Polskt kött från sjuka slaktdjur serverat på restaurang i Sverige

Jenny har haft arbetet som ordningsvakt vid sidan av sitt jobb som inspektör vid Arbetsmiljöverket. Men hon väljer nu att helt lägga uniformen på hyllan. I ett inlägg på Facebook berättar hon om den kultur som finns i branschen.

– Jag orkar inte det här snacket. Jag är säker på att det finns arbetsplatser som har lyckats med sin jargong, men det jag har stått på är jag föga imponerad av. Jag orkar inte se hur folk behandlas.

Fakta: Jenny bengtsson

Namn: Jenny Bengtsson
Ålder: 35
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Jobbar på Arbetsmiljöverket och är även ledarskribent för ETC. Hon har även varit fackligt engagerad och har tidigare varit aktiv inom Vänsterpartiet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset