350 personer ska utbildas i hur de ska agera vid ett eventuellt terrordåd.
350 personer ska utbildas i hur de ska agera vid ett eventuellt terrordåd.

Vid terrordådet på Drottninggatan i april i fjol hjälpte SL:s ordningsvakter bland annat till att spärra av den station där den misstänkta gärningsmannen försvann. Nu ska ordningsvakterna i Storstockholms lokaltrafik få mer utbildning i hur de ska agera vid en liknande situation.

Storstockholms lokaltrafiks ordningsvakter ska få mer utbildning om hur de ska agera vid ett terrordåd. Totalt handlar det om 350 personer – och cirka 250 personer har redan utbildats, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Ordningsvakterna är många och de är ofta först på plats, de behöver stärkas i sin roll att hantera det här, och veta hur de ska agera, veta vad de kan förvänta sig att polisen gör när vi kommer, sätta igång att göra en massa åtgärder tills vi kommer, säger Tomas Koppelman Hellgren, som håller i utbildningen vid Stockholmspolisen, till radiokanalen.

LÄS MER: Akilov: En svetsare som blev terrorist

Även de operatörer som arbetar på SL:s trygghetscentral kommer att gå samma utbildning.

Det som diskuteras är olika scenarion som kan inträffa, till exempel om en attentatsman är beväpnad med kniv. Vid terrordådet på Drottninggatan i april i fjol hjälpte SL:s ordningsvakter bland annat polisen att spärra av den station där den misstänkte gärningsmannen försvann, och därefter hela centralstationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset